Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.01.21
2021 0 Печатать

Митні декларації із запізненням: чи включаються до податкового кредиту?

Податковий кредит з ПДВ відображається платниками ПДВ на підставі:

— податкових накладних та розрахунків коригування до них, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) (п. 201.10 ПКУ, пп. 192.1.2 ПКУ);

— митних декларацій на ввезення товарів (п. 201.12 ПКУ);

— інших документів, перерахованих у п. 201.11 ПКУ (транспортні квитки, готельні рахунки, рахунки за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку тощо).

Відповідно до положень п. 198.6 ПКУ, не відносяться до податкового кредиту з ПДВ суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 ПКУ.

Також в абз. 4 п. 198.6 ПКУ встановлюється, що у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної / розрахунку коригування.

Таким чином, норма щодо включення суми ПДВ до складу податкового кредиту протягом 1095 днів стосується лише податкових накладних і не може застосовуватися до сум ПДВ, що включаються до складу податкового кредиту на підставі митних декларацій.

Отже, суми ПДВ на підставі митних декларацій та інших документів, перерахованих у п. 201.11 ПКУ, включаються до складу податкового кредиту виключно у тому періоді, в якому відбулось їх оформлення.

Тому, з метою відображення податкового кредиту з ПДВ у разі отримання бухгалтером митних декларацій та/або інших документів із запізненням, перерахованих у п. 201.11 ПКУ, залишається можливість скористатись положеннями п. 50.1 ПКУ, який надає право виправити помилки попередніх періодів шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за такі періоди.

По материалам Офіс ВПП ДПС
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям