Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.01.21
4992 0 Печатать

Наклали арешт на рахунок для соціальних виплат: як діяти?

Коли ви підписуєте кредитний договір, то берете на себе зобов’язання про погашення тіла кредиту разом із комісіями та відсотками за користування.

Якщо ви порушите ці умови, то фінансова установа має право звернутися до державного чи приватного виконавця та суду. А вони можуть арештувати кошти, що є на ваших рахунках. Втім, чи законно накладати арешт на рахунки для соціальних виплат?

Саме із таким питанням до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась мати малолітньої дитини з інвалідністю. Молода жінка опинилась в складній життєвій ситуації і фактично залишилась без засобів для існування, оскільки виконавчою службою було арештовано її банківський рахунок, на який надходять соціальні виплати державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю.

У 2018 році клієнтка центру уклала договір з банком, відповідно до якого отримала кредитні кошти, проте вчасно його не сплатила. Далі банк звернувся до приватного нотаріуса нотаріального округу Київської області, яка на підставі договору здійснила виконавчий напис про стягнення на користь фінансової установи простроченої заборгованості по тілу кредиту та комісією у сумі 11 400 грн.

На підставі виконавчого напису, виданого приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва, було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та постанову про арешт коштів боржника. Цією постановою накладено арешт на рахунок коштів, які виплачуються Управлінням праці та соціального захисту, як державна допомога дітям з інвалідністю.

Адвокат, який співпрацює із системою БПД та який представляв інтереси громадянки у суді, зазначив, що згідно із законодавством, стягнення не може бути звернено на такі виплати, як допомога особам, зайнятим доглядом за трьома і більше дітьми віком до 16 років; по догляду за дитиною з інвалідністю; по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною; на іншу допомогу на дітей, передбачену законом, п.10 ч.1 ст. 73 Закону України «Про виконавче провадження».

Тож, адвокат підготував позовні заяви про визнання виконавчого напису, вчиненого приватним нотаріусом таким, що не підлягає виконанню, та про визнання протиправною і скасування постанови приватного виконавця про відкриття виконавчого провадження щодо арешту коштів боржника.

За результатами розгляду справ у суді, позовні вимоги клієнтки центру було задоволено: визнано дії приватного виконавця протиправними та скасовано постанови про відкриття виконавчого провадження та про арешт коштів боржника, а також визнано виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом, таким, що не підлягає виконанню.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям