Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.01.21
36247 18 Печатать

Податківці роз'яснили, як ФОП заповнити річний звіт за місяці звільнення від ЄСВ

Яким чином заповнюються показники граф 3 та 4 таблиці 1 Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄВ (Форма № Д5 (річна)) за звітний 2020 рік платниками, звільненими від нарахування, обчислення та сплати ЄВ відповідно до вимог Законів України від 17.03.2020 р. № 533-ІX та від 04.12.2020 р. № 1072-IX?

Платниками, звільненими від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску відповідно до вимог Законів України від 17.03.2020 р. № 533-ІX та від 04.12.2020 р. № 1072-IX у Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (Форма № Д5 (річна)) (далі – Звіт), за звітний 2020 рік графи 3 та 4 таблиці 1 заповнюються таким чином:

у графі 3 «Сума чистого доходу в податковій декларації/ Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу» зазначається:

– фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску,

– фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається самостійно визначена сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць,

– членами фермерського господарства – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного розподіленого доходу, отриманого такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску;

у графі 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини»:

проставляються прочерки в розрізі місяців звітного року, а саме:

у березні, квітні, травні – фізичними особами – підприємцями, в тому числі, тими, які обрали спрощену cистему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та членами фермерського господарства,

у грудні – фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, і належать до першої групи платників єдиного податку, та фізичними особами – підприємцями, на загальній системі оподаткування, на яких поширюється дія Закону України від 04.12.2020 р. № 1071-IX;

– показники інших календарних місяців звітного року, протягом яких такі платники перебували на обліку як платники єдиного внеску, заповнюються на загальних підставах, визначених ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Приклади заповнення звіту з ЄСВ Ви знайдете за посиланням.

По материалам Категорія 201.06 «ЗІР»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татиана
19.01.21 11:14

 Если ФОП  на общей системе с апреля по декабрь не работал и, соответственно, через РРО ничего не пробивалось, не правильнее ли будет, чтобы в гр.3  стояли нули за эти месяцы, а годовая сумма чистого дохода разбита равномерными суммами на первых три месяца: январь, февраль, март???

Ответить
  • Руслан
19.01.21 12:23

Татиана,Логичнее было бы писать тот доход по месяцам, который фактически был получен. Но, очковтератели решили, что отчет годовой и нужно распределить на год, вот и получается, если шаг в лево или в право от стандартного представления о ведении бизнеса, возникает масса вопросов, которые не имеют логического ответа.
Если бы законы писали люди, которые имеют хороший опыт работы в той системе, о которой они пишут, такого бы не было. Хотя, ем запутанее написано, тем больше прецедентов, а значит и штрафов:)))

Ответить
  • Татиана
19.01.21 12:42

Руслан, благодарю за ответ. Просто, тут получается явное несоответствие  отчёта ЕСВ  и Декларации. Не могут ли потом налоговики сказать: согласно отчёту по ЕСВ получается, что Вы работали весь год, а по Декларации только три месяца?!

Ответить
  • Я ФОП
19.01.21 13:59

Татиана, нет не скажут и более того они настаивают именно на таком заполнении.

Ответить
  • Татиана
19.01.21 12:58

П.С.  "потом" - при проверке, я имела ввиду.

Ответить
  • Юлия
19.01.21 12:57

Первая группа- отчёт не принят , хоть кто-то смог его сдать? 

Ответить
  • Любовь
19.01.21 13:31

Юлия, з 15 січня звіти по ЄСВ 1 групи із звільненими місяцями лютий-березень та грудень  здаються без проблем.

Ответить
  • Любовь
19.01.21 14:57

Любовь, вибачте, не те написала, звільнені березень- травень та грудень,

Ответить
  • Юлия
19.01.21 14:11

Любовь,за березень- травень, грудень не заповнюю, відповідь квитанція 2 помилка 09. 

Ответить
  • Любовь
19.01.21 14:54

Юлия,графа 3 заповнюєте всю помісячно, графа 4- березень- травень та грудень залишаєте пустими, графа 5 кругом 22.  Звіти по ЄСВ 1 групи, зроблені таким чином, почали прийматись з 15 січня, коли доопрацювалась програма.

Ответить
  • Любовь
19.01.21 13:08

Податківці  роз"яснили "....у графі 3 «Сума чистого доходу в податковій декларації/ Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу» зазначається:

– фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску."  А якщо ФОП-загальносистемник перебував на карантині з 19 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року,  є наказ на припинення діяльності,оформлена та  отримана допомога за період карантину. Як в такому випадку заповнити загальносистемнику графу 3 за березень-квітень? У кого яке бачення? Буду вдячна за поради.

Ответить
  • Наталья
19.01.21 13:47

Любовь. Когда вы находились на карантине, то все равно "перебували на обліку як платник єдиного внеску" т.е. с учета по ЕСВ вы не снимались .Значит для заполнения гр.3 делите свой чистый доход на 12 мес.

Ответить
  • Любовь
19.01.21 13:50

Наталья, дякую.

Ответить
  • Элеонора.
19.01.21 15:54

Добрый день, я отношусь к третей группе с учета не снималась в налоговой, но дохода за весь год у меня не было, я не торговала, сдавала квартальные отчеты нулевые, выплатила  только за 5 месяце в налоги, что делать в моем случае. СПАСИБО.

Ответить
  • татьяна
15.01.22 18:47

Элеонора.,

Ответить
  • ИринаКиев
19.01.21 21:04

Элеонора., у 3гр нет разницы работали вы 5 мес или 12 мес, ЕСВ 22% с минималки платить нужно,  ну,  кроме март-апрель-май

Ответить
  • Людмила
26.01.21 13:59

ФЛП на общей системе и на едином налоге. Отчеты заполнены по данной рекомендации, приняты без проблем. НО.... в Кабинете светится, что стаж не засчитан. Как так???

Ответить
  • Наталия
03.02.21 10:18

Людмила, пожалуйста подскажите какие формы отчета Вы подавали....та же ситуация 3 месяца на едином потом на общей. Буду Вам очень благодарна

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям