Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.01.21
7472 3 Печатать

Земельний податок для фізичних осіб: що треба знати?

Мін’юст на сторінці у facebook нагадує, що всі громадяни України, які володіють рухомим або нерухомим майном, мають сплачувати обов’язкові платежі або податки державі. Зокрема, власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільнені від плати за землю.

Об’єктами оподаткування є:

  • земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;
  • земельні частки(паї), які перебувають у власності.

Контролюючі органи обчислюють суми земельного податку та надсилають або вручають особисто платнику за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року повідомлення-рішення. В свою чергу, фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення.

Існують пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб. Зокрема, від сплати податку звільняються:

  • особи з інвалідністю першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Проте, таке звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм.

Яких саме? – Про це, а також, як обчислюється ставка податку за земельні ділянки читайте на сайті за посиланням.

По материалам Міністерство юстиції України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
30.01.21 16:38

Подскажите, пожалуйста, нужно ли заполнять Декларацию , если ты являешься Фоп единщиком 1 группы, но оформил зем. участок для садоводнических работ (дача)? 

Ответить
  • Катюша
01.02.21 18:29

Елена, нет, обычно участок оформлен на просто физ. лицо, поэтому расчет налога делают сами налоговики и вручают/присылают повідомлення-рішення или плательщиком является садоводческое товарищество, т.е. вы платите какие-то взносы в товарищество, в т.ч. и земельный налог. Декларацию заполняют юр. лица - собственники земли и в определенных случаях арендаторы.

Ответить
  • Елена
03.02.21 18:37

Спасибо за ответ. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям