Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.02.21
1921 0 Печатать

Чи можна поновити на роботі працівницю, яка після звільнення повідомила роботодавця про свою вагітність?

Відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП звільнення вагітних жінок з ініціативи власника не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Обов’язкове працевлаштування вагітних жінок здійснюється у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору.

На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням не допускається.

У випадку коли вагітна жінка, не повідомивши роботодавця про свою вагітність та не надавши довідки з медичного закладу, добровільно написала заяву на звільнення за згодою сторін (ч. 1 ст. 36 КЗпП), а потім вирішила поновитися на роботі мотивуючи, що її незаконно звільнили, то згідно із ст. 235 КЗпП підставою для поновлення працівниці на роботі є її звільнення без законних підстав.

Тому поновити на роботі можна тільки працівницю, яка звільнена незаконно, з порушенням процедури або за межами підстав, передбачених законом, або за відсутності підстав для звільнення.

Якщо працівниця звільнена обґрунтовано, з дотриманням процедури звільнення, підстав для поновлення її на роботі немає.

Для встановлення достовірності підпису на заяві про звільнення потрібно звернутися до компетентних органів, які наділені  повноваженнями проводити експертизу документів на встановлення їх достовірності.

Наголошуємо, що дане роз’яснення не встановлює норм права, а носить інформаційний характер.

Світлана Нагорна, головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області.

По материалам ГУ Держпраці у Рівненській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям