Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.02.21
2650 0 Печатать

Звітність фінансового сектору переходить на міжнародний стандарт

Банки і небанківські фінансові установи (страхові компанії, кредитні спілки, ломбарди, інші фінансові компанії) незабаром подаватимуть свою фінансову звітність на основі Таксономії МСФЗ за міжнародним стандартом XBRL. Вони використовуватимуть XBRL формат для складання річної, консолідованої фінансової звітності та проміжної (квартальної) звітності, що замінить різні підходи до розкриття показників звітності, які існують зараз.

Це вдосконалить звітність українських фінансових установ та дозволить структурувати фінансові дані відповідно до Таксономії МСФЗ в єдиному електронному форматі, сумісному з європейськими та міжнародними стандартами.

Реформування фінансової звітності банків та небанківських фінансових установ Національний банк здійснює за підтримки Європейського Союзу, зокрема проєкту “Впровадження практики ЄС з бухгалтерського обліку, фінансової звітності та аудиту в Україні” (далі – проєкт EU-FAAR).

Співпраця Національного банку України та проєкту EU-FAAR охоплює, зокрема, стандартизацію подання фінансової звітності в електронній формі, а також надійних та співставних фінансових даних за міжнародно визнаною Таксономією МСФЗ в форматі XBRL.

Прогрес, досягнутий Національним банком у співпраці з проєктом ЄС EU-FAAR, був визнаний міжнародною організацією XBRL International, що встановлює цей стандарт.

«Команда Національного банку разом із проєктом EU-FAAR ефективно та результативно працює над удосконаленням звітності фінансового сектору. Це дозволить нашій країні приєднатися до міжнародного співтовариства держав, в яких суб’єкти звітування складають якісну фінансову звітність у форматі XBRL, - наголосив директор Департаменту бухгалтерського обліку Національного банку Богдан Лукасевич під час другого засідання Наглядового комітету проєкту EU-FААR, яке відбулося 17 лютого 2021 року. - Ми раді продовжувати нашу якісну взаємодію з проєктом EU-FAAR та спільно досягати прогресу в реалізації цього складного та амбіційного завдання».

Він додав, що запровадження фінансової звітності в єдиному електронному форматі відповідно до вимог Ради з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку є наразі одним із складних та водночас пріоритетних напрямів реформ фінансового сектору.

Запровадження звітності відповідно до Таксономії МСФЗ XBRL має багато переваг для України, зокрема:

  • посилення прозорості фінансової звітності та результатів діяльності суб’єктів звітування;
  • відкритий та доступний стандарт обміну бізнес-інформацією;
  • підвищення інвестиційної привабливості завдяки зрозумілим для міжнародної спільноти та співставним структурованим фінансовим даним.
Довідково

Таксономія фінансової звітності – склад статей і показників фінансової звітності та її елементів, які підлягають розкриттю, а також взаємозвʼязків між ними та іншими елементами таксономії.

XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – "розширювана мова ділової звітності") – це відкритий стандарт обміну діловою інформацією. У західних країнах він є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ і GAAP США в електронному вигляді.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям