Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.02.21
806 0 Печатать

Право на податкову знижку, якщо дохід у валюті

Відповідно до п.п. 14.1.170 ПКУ податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента, у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу.

Перелік товарів (робіт, послуг) визначено нормами ПКУ. Звертаємо увагу, що податкова знижка застосовується до доходу одержаного за наслідками звітного року виключно у вигляді заробітної плати.

Відповідно до Закону України від 21.06.2018 р. № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції» усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні, крім розрахунків визначених ч. 2 ст. 5 Закону № 2473.

Згідно з ч. 4 ст. 5 Закону № 2473 порядок проведення розрахунків за валютними операціями визначається НБУ.

Відповідно до п. 52 розд. VI Положення «Про здійснення операцій із валютними цінностями», затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 2, дипломатичні представництва, консульські установи іноземних держав в Україні та представництва міжнародних організацій на території України мають право здійснювати розрахунки в готівковій іноземній валюті, одержаної з власних поточних рахунків, для оплати праці (уключаючи доплати, надбавки, премії, інші заохочувальні та компенсаційні виплати) власним співробітникам, якщо останні не є громадянами України або не проживають у ній постійно та акредитовані в Міністерстві закордонних справ України.

Тож громадяни України не можуть отримувати заробітну плату у валюті іншої держави. А отримуючи дохід відмінний від заробітної плати, не зможуть скористатися правом на податкову знижку.

По материалам ГУ ДПС у Вінницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям