Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.02.21
2814 2 Печатать

Настрої малого бізнесу суттєво погіршилися

Про це свідчать результати опитування «Індекс настроїв малого бізнесу», яке провела Європейська Бізнес Асоціація в рамках проєкту Unlimit Ukraine у партнерстві з Mind.ua. Цьогорічне дослідження демонструє значне погіршення настроїв малих підприємців. Так, показник Індексу впав до 2,38 балів з 5-ти можливих, порівняно з 3,07 балами минулого року, та повернувся в негативну площину. Такі показники є найнижчими за всю історію дослідження з 2017 року.

Переглянути презентацію

У порівнянні з попередніми роками майже вдвічі знизилась кількість підприємців, задоволених поточним станом справ у їхньому бізнесі. Наразі таких 24% проти 42% у минулому році. Відповідно, зросла і кількість незадоволених – від минулорічних 29% до нинішніх 58%.

Однак, у 2020 році погіршилися не тільки настрої, але і очікування змін. Вперше за чотири роки очікування тільки на 10% перевищують оцінку поточного стану справ. Тільки 27%респондентів очікують покращення стану справ у бізнесі протягом найближчих 6 місяців проти минулорічних 59%. 52% підприємців очікують, навпаки, погіршення. 

Близько половини опитаних не планують наступного року зміни у штаті компанії, як у кількості робітників, так і у заробітній платі. Хоча такі все ж є – 18% збільшуватимуть кількість працівників, а 23% запланували підвищення заробітної плати.

Найгірше з усіх складників Індексу учасники опитування оцінили економічну ситуацію в країні. Так, 80% вважають поточну економічну ситуацію несприятливою для ведення бізнесу. Головні причини цьому – низька купівельна спроможність населення, вплив карантинних обмежень, податкове навантаження та фіскальний тиск. Варто відмітити, що традиційний лідер цього антирейтингу – податкове навантаження – наразі опинилося на третьому місці.

Втім податкова сфера лишається в топі напрямків, що потребують змін на краще, на думку малого бізнесу. Зокрема,31% говорить про необхідність прогресивних змін у сфері оподаткування, ще по 9% опитаних говорять про необхідність дерегуляції та підвищення ефективності всіх гілок влади.

Кредитування – традиційно актуальна тема для малого бізнесу. За результатами опитування, кожен п’ятий підприємець планує залучати кредити для розвитку свого бізнесу у 2021 році. Водночас переважна більшість, а саме 64% опитаних вважають, що отримати кредит в Україні важко або ж взагалі неможливо. Минулого року таких песимістичних поглядів дотримувалось дещо менше підприємців – 52%.

Ми також запитали у підприємців, якими є головні наслідки впливу пандемії на роботу їхнього бізнесу. Більшість, а саме 58% відзначають зменшення кількості замовлень, ще 18% були змушені переглянули бізнес-модель та шукати нові напрямки, 10% оптимізували діяльність та скоротили персонал, а 3% змогли збільшити продажі чи відкрили нові ринки збуту. І тільки 14% не помітили впливу коронавірусу на їх діяльність. 

 Анна Дерев’янко, Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації
2020 рік став справжнім випробуванням для бізнесу, в першу чергу, саме для малих підприємців. Цікаво, що і великі, і малі компанії практично одностайно оцінюють поточні умови ведення бізнесу – в 2,38 бали з 5-ти. Однак ситуація для них все ж складається по-різному – у МСБ ще немає достатнього запасу міцності, порівняно з великими гравцями. Тож малий бізнес сьогодні потребує посиленої підтримки звідусіль – від держави, медіа, суспільства, великого бізнесу.

«Тому ми як найбільша бізнес-асоціація в країні вважаємо своїм обов’язком допомагати МСБ в рамках проєкту Unlimit Ukraine. А минулого року запустили спільно з Українським фондом стартапів інший проект, в рамках якого малий бізнес може попрацювати з великим, наприклад, розробляючи програми з автоматизації та інші рішення, на які є запит у великих компанії. Тож запрошую не втратити таку можливість та долучатись», – розповідає Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації. 

Олена Еро, Менеджер проєкту Unlimit Ukraine
Черговий рік поспіль найболючішим питання для бізнесу є дешеві та доступні кредити. Незважаючи на зусилля держави у цьому напрямку та запуск програми «5-7-9%», відсоток малих підприємців, яким складно отримати кредит, тільки зростає. Варто врахувати відгуки малого бізнесу, щоб вдосконалити умови програми та створити легший і швидший доступ до кредитного ресурсу. На додачу, дуже важливо, щоб державна підтримка не вичерпувалася спрощенням доступу до фінансування, а натомість передбачала комплексні рішення для розвитку та масштабування малого бізнесу.
Євген Шпитко, Засновник і головний редактор Mind.ua
Наслідки поразки малого і середнього бізнесу від пандемії є настільки масштабними, що вони повністю змістили акценти настроїв, затьмаривши собою національні проблеми. Тепер «точками відліку» є не корупція та війна, а їхні похідні – неадекватність дій влади й низька купівельна спроможність».
Валерія Іонан, Заступник Міністра цифрової трансформації України
COVID-19 боляче вдарив по малому та середньому підприємництву. Тому Мінцифра особливу увагу приділяє створенню зручних умов для ведення бізнесу — без бюрократії, без черг, без корупції. Ми запустили найшвидшу реєстрацію бізнесу в світі. А в рамках національного проєкту Дія.Бізнес впроваджуємо багато ініціатив, спрямованих на розвиток бізнесу та стимулювання молоді до підприємницької діяльності. Наприклад, кожен підприємець може безкоштовно скористатися онлайн-консультаціями, загалом доступні 55 видів за 12 різними напрямками. Також ми запустили Національну онлайн-школу для підприємців із безкоштовними курсами.

«Крім того, ми з партнерами впровадили дисципліну «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами» у 76 університетах України. І ми обов’язково використаємо аналітику та рекомендації з дослідження під час розробки державних програм підтримки малого та середнього бізнесу, а також розбудови екосистеми підтримки підприємництва. Зокрема, цього року ми плануємо відкрити від 7 до 14 офлайн-центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес всією Україною. А ще плануємо запустити першу державну агенцію з розвитку підприємництва та експорту», – розповідає Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації України. 

Андрій Слабінський, Керівник Офісу розвитку малого і середнього підприємництва (SMEDO)
Проблеми зі збутом продукції та потреба винаходити нові, в тому числі цифрові, способи організації роботи стали характерними маркерами року, що минув. Пандемія COVID-19 та обмежувальні карантинні заходи стали одночасно джерелом зазначених проблем та каталізатором змін та розвитку. На тлі цього, доступ до фінансування, особливо поза агросектором, ускладнився, що власне і демонструє Індекс.

«Державна програма “5-7-9”, адаптована до потреб бізнесу в оборотному капіталі та рефінансуванні, зробила свій вагомий внесок аби український бізнес пройшов випробування пандемією із мінімальними втратами. Натомість більшість мікро- та малого бізнесу й надалі потребуватиме альтернативних банківським кредитам фінансування. Тому в Офісі розвитку МСП у тісній співпраці з нашими партнерами тримаємо у фокусі розвиток – досі мало знайомих загалу способів фінансування таких як – факторинг, сучасної offline та online інфраструктури підтримки бізнесу, а також програм навчальної та консультаційної підтримки».

ІНДЕКС НАСТРОЇВ МАЛОГО БІЗНЕСУ − проводиться Європейською Бізнес Асоціацією з 2017 року у межах проекту Unlimit Ukraine. Мета дослідження – співпраця з малим і мікробізнесом та аналіз точок зростання, які стимулюватимуть його розвиток. Партнер проєкту – Mind. Дослідження проводилось з 1 по 31 грудня 2020 року, у ньому взяли участь 426 власників і директорівмалого бізнесу усіх сфер діяльності. 

Unlimit Ukraine – платформа для розвитку малого та мікробізнесу, створена на базі Європейської Бізнес Асоціації. Проект надає комплексну підтримку для малого та мікробізнесу через освітні заходи і консультації, участь у спецпроектах, діагностику проблем бізнесу й обговорення актуальних для нього питань. Учасником проекту може стати малий і мікробізнес із формою власності ФОП без обмеження видів діяльності. На сьогодні, до Unlimit Ukraine входить 2400 представників МСБ.

Mind.ua – незалежний журналістський бізнес-портал, місія якого – бути корисним для читачів, тому його діяльність спрямована на створення якісного продукту. Mind сповідує «журналістику знань» – розповідає, пояснює та надає читачеві можливість робити свідомий вибір у різних сферах життя – економічній, культурній, соціальній і бізнесовій.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
25.02.21 01:36

"Фонд стартапів", "5-7-9%" – набор каких-то программ, за рекламу которых кто-то получает бабло от иностранных "партнёров": 
https://usf.com.ua/korporativni-innovacii/ – кто-то заполнял такие "короткие анкеты", после которых получили "инвестиции"? Сколько дали на "стартап" – 100гривень? 200? Или, может, 500?
 

Ответить
  • Валерия
25.02.21 12:27

Может настроение малого бизнесса "значитально улучшится" после звонка с налоговой с просьбой убрать минус, или отобразить больше налога к уплате в декларации по прибыли за год?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям