Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.03.21
3213 5 Печатать

Нововведення щодо заповнення оновленої акцизної накладної форми “П” у M.E.Doc

Нагадаємо нашим користувачам, що Мінфін наказом від 27.11.2020 року № 729 оновив акцизну накладну, розрахунок коригування форми «П» та «С», заявки на поповнення (коригування) залишку пального або спирту етилового, а також заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та / або акцизних складів. Наказ набрав чинності 27.01.2021 р. 

Наразі ми розпочинаємо цикл публікації, який стане у нагоді платникам акцизного податку.

У цьому матеріалі розглянемо нововведення щодо заповнення акцизної накладної форми «П».

І. Створення акцизної накладної

Процес створення акцизної накладної в програмі M.E.Dос не змінився. Для цього необхідно у розділі Облік акцизного податку обрати модуль Реєстр акцизних документів (пальне) та натиснути на панелі інструментів Файл - Створити або кнопку і обрати Створити акцизну накладну форми «П» (рис. 1).

Рис. 1

Після цього з’явиться форма акцизної накладної. Для пального ідентифікатор форми J/F1203202.

ІІ. Нововведення заповнення акцизної накладної

Оновлена акцизна накладна у M.E.Doc має такий вигляд і складається з (рис. 2):

1. Заголовна частина;

2. Вступна частина АН (пальне);

3. Інформаційний блок щодо особи, яка реалізує пальне та яка є отримувачем пального;

4. Інформаційний блок щодо акцизних складів, на які фізично відвантажено (отримано/відправлено) пальне;

5. Таблична частина АН (пальне).

Рис. 2

Розглянемо, що нового з’явилось у деяких розділах.

Заголовна частина

В заголовній частині АН додано поле Зведена акцизна накладна.

Зведена акцизна накладна може бути складена особою, яка реалізує пальне, за кожним кодом згідно з УКТ ЗЕД та окремо за кожним акцизним складом/пересувним акцизним складом. 

Крім того, зведена акцизна накладна може бути складена на власне споживання, втрати, переробку або безперервне постачання.

Для цього необхідно зробити відмітку

Також розширено перелік кодів операцій, які зазначаються у полі Коди операцій для акцизної накладної, яка складається в одному примірнику. А саме:

  • «7» - реалізація пального платнику, при якій обсяг пального, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної, не збільшується (в тому числі суб’єкту господарювання, який на одну із дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником);
  • «8» - промислова переробка пального;
  • «9» - облікова різниця внаслідок врахування обсягів пального, реалізованого з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, як обсягів пального у літрах, приведених до температури 15°C.

Щоб заповнити поле Коди операцій для акцизної накладної, яка складається в одному примірнику, необхідно у довіднику обрати потрібний код операції (рис. 3).

Рис. 3

У полі Умови оподаткування пального додано нові умови оподаткування:

  • «6» - на умовах, встановлених п. 229.6 ПКУ (передача пального у межах однієї юридичної особи без оформлення податкового векселя);
  • «7» - скраплений газ для населення, звільнений від оподаткування акцизним податком (пп. 213.3.11 ПКУ); 
  • «8» - паливо для реактивних двигунів, технологічне злиття якого з паливних баків повітряних суден було здійснено на митній території України.

Для того, щоб обрати необхідний умову оподаткування, слід обирати із Довідника.

Також розширено перелік напрямків використання пального у полі Ознака щодо напрямів використання пального. Так, додано напрямки:

  • «5» - реалізація пального у паливний бак транспортного засобу платника через паливороздавальну або оливороздавальну колонку з акцизного складу, який не є місцем роздрібної торгівлі пальним;
  • «6» - реалізація пального з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу або обладнання, або пристрою;
  • «7» - реалізація пального з акцизного складу до іншого акцизного складу з використанням трубопроводу, який не є акцизним складом пересувним (така ознака не може бути зазначена при реалізації пального з акцизного складу до іншого акцизного складу з використанням магістрального трубопроводу);
  • «8» - заправлення повітряних суден суб’єктами господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України, або суб’єктами господарювання, які мають посвідчення про допуск до експлуатації постійного злітно-посадкового майданчика, видане уповноваженим органом з питань цивільної авіації відповідно до вимог авіаційних правил України, пальним, отриманим за податковим векселем, яке оподатковується на умовах встановлених п. 229.8 ПКУ;
  • «9» - реалізація пального відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ суб’єктам літакобудування;

При цьому, ознака «9» може бути зазначена тільки при реалізації пального суб’єктам літакобудування, на яких поширюється дія норм ст. 2 Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості».

  • «10» - реалізація пального відповідно до пп.229.8 ПКУ замовникам, які здійснили закупівлю для забезпечення потреб держави або територіальної громади;

Ознака «10» може бути зазначена тільки при реалізації пального замовникам, які здійснили таку закупівлю для забезпечення потреб держави або територіальної громади відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

  • «11» - реалізація пального відповідно до пп.229.8 ПКУ Державному агентству резерву України;
  • «12» - заправлення власних повітряних суден суб’єктами літакобудування;
  • «13» - фізичний відпуск (відвантаження) пального з акцизного складу / акцизного складу пересувного на акцизний склад пересувний або з акцизного складу пересувного до акцизного складу при його експорті для переміщення по митній території України (для виробників);
  • «14» - фактичне вивезення пального за межі митної території України, підтверджене відповідно до пунктів 30-32 Положення;
  • «15» - фізичний відпуск (відвантаження) зберігачем пального суб’єкту господарювання - платнику, пальне якого зберігалося на акцизному складі зберігача;
  • «16» - власне споживання пального замовниками, які здійснили закупівлю такого пального для забезпечення потреб держави або територіальної громади, відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ;

Ознака «16» може бути зазначена тільки замовниками, які здійснили закупівлю пального для забезпечення потреб держави або територіальної громади відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», при власному споживанні такого пального.

  • «17» - реалізація пального, обсяг якого збільшено за оформленою додатковою митною декларацією.

Вступна частина

У Вступній частині АН додано поля  (рис. 4)

Рис. 4

Зверніть увагу! В АН, складеній на обсяги пального, зазначені в АН, показники якої відмінено шляхом складання розрахунку коригування АН та реєстрації всіх його примірників в ЄРАН, зазначаються реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН:

першого примірника акцизної накладної, показники якої було скориговано.

Для АН, складених на операції із заправлення повітряних суден (напрям використання пального «8» або «12»), у передбаченому для цього полі документа зазначається державний і реєстраційний знак таких повітряних суден (рис.5).

Рис. 5

! Державний знак повітряних суден зазначається іноземною мовою (латиниця).

Інформаційний блок щодо особи, яка реалізує пальне та особи, яка є отримувачем пального

В блоці додано поле ознака джерела податкового номера (рис. 6), яке заповнюється за допомогою Довідника.

Рис. 6

В Довіднику зазначені коди:

1. ЄДРПОУ - якщо облік здійснюється за кодом ЄДРПОУ;

2. ДРФО - якщо облік здійснюється за реєстраційним обліковим номером платника податків;

3. якщо облік здійснюється за податковим номером, наданим контролюючим органом (для юросіб, які не включені до ЄДРПОУ);

4. якщо особа обліковується за серією (за наявності) та номером паспорта (для фізособи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта).

Нагадаємо нашим користувачам, що особа, яка склала АН в двох примірниках, зобов’язана зареєструвати перший примірник в ЄРАН, другий примірник - в день її складення - надіслати розпоряднику акцизного складу / акцизного складу пересувного - отримувачу пального.

На другий примірник АН накладається КЕП посадових осіб платника податку - отримувача пального та кваліфікована електронна печатка (за наявності).

Накладення КЕП посадових осіб (печаток - за наявності) здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

По материалам medoc.ua

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
03.03.21 09:56

А почему в Медке не реализовано использование единого кода 2711 для сжиженного газа??? 

Ответить
  • Наталья
03.03.21 11:25

Татьяна, згодна, хотілось би почути пояснення податкової щодо цього питання?!! 

Ответить
  • Наталья
03.03.21 11:18

Також не працює "Ознака щодо напрямів використання пального"  з ознакою "15"???? 

Ответить
  • Алла
03.03.21 14:00

Подскажите, кто заправляет баллоны сжиженным газом юр.лицам - неплательщикам, какие коды ставить (напрям використання)? 

Ответить
  • Лариса
05.03.21 17:32

Алла,а что,можно заправлять баллоны?Тоже интересует  -какие коды ставить.Раньше ставила "6" "0" "4".Сейчас ставлю тоже самое и "зведена накладна"-ругается

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям