Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.03.21
11742 12 Печатать

Зарахування до страхового стажу періодів звільнення ФОП на час карантину без нарахування та сплати ЄСВ

Відповідно до ст. 24 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Законами України від 17.03.2020 № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» та від 13.05.2020 р. № 591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», передбачено звільнення фізичних осіб – підприємців на час карантину від нарахування та сплати єдиного соціального внеску за березень, квітень та травень поточного року. При цьому, періоди звільнення включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Пунктом 145 розділу XV Закону визначено, що для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, які не сплачували страхові внески за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року на підставі пункту 910 розділу VІІІ Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Виходячи з вищенаведеного, періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року включаються до страхового стажу, та зараховуються, як період в межах повного місяця «днів до стажу».

Наразі побачити це можна у виписці з облікової картки застрахованої особи з реєстру застрахованих осіб за формою ОК-5.

Довідку за формою ОК-5 з QR-кодом, яка є офіційним документом, користувачі вебпорталу мають змогу отримати дистанційно у зручний для себе час (інструкція як отримати довідку з QR-кодом знаходиться за адресою за посиланням), або особисто звернувшись до територіального органу Фонду найближчого до Вас.

По материалам ГУ Пенсійного фонду в Луганській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
03.03.21 05:19

Если они включаются, то почему для стаже нет в том же ПФ, на той же самой странице. Не засчитали они стаж.

Ответить
  • Олег
03.03.21 07:42

Я Фоп и параллельно работаю по основному месту работы. 
Заходил в Личный Кабинет на сайте ПФУ.
Минимальная сумма за март-май не добавилась. Стоит только сумма отчислений по основному месту работы. За остальные месяцы, все как и раньше приплюсовалось, основное место+Фоп.
Так что ПФУ звиздит......

Ответить
  • Влад
03.03.21 08:15

Олег, В ОКашках зарахування дей до стажа отображается так - количество дней и надпись "ТАК". А то что Вы желаете увидеть сумму в ОКшках, так сумма говорит о уплаченном взносе из ЗП, а из сути выходит, что зачисляется период в стаж. Так что ПФ отображает стаж в ОКшках правильно, а 98% людей неумеют читать эти ОКашки, включая половину работников того же ПФ...
А вумным я таким стал 4 мес. тому, когда одна дама с ПФ смогла прояснить ситуацию...

Ответить
  • Мария
03.03.21 13:47

Влад, ну да-ну да. Только в ОК-5 зарахування дней до стажа отображается так - количество дней 0 и надпись "НІ", а в строке "Страховий стаж" - 31, 30, 31. Так что и где тут правильно?

Ответить
  • С_Светлана
03.03.21 11:03

Влад, в ОК-5 и ОК-7, слово ТАК (или НІ) обозначает факт  оплаты страховых взносов 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
03.03.21 10:43

Влад, в сформированных:
"ОК-5" данные за март-май отображаются как включенные до страх. стажа с кол-вом дней 31, 30, 31 – соответственно. 
"Відомості про страховий стаж за місяць" 3, 4, 5 месяцы отображаются "пусто"; страх. стаж за 2020 год – 9 месяцев. 
В вкладке "Мій страховий стаж" стаж за 2020 год отображается как 9 месяцев (Березень, Квітень и Травень – 0 дней). 
Вывод:  либо ПФУ врёт, либо "забыл", что данные о "льготных" месяцах должны отображаться в ведомостях про трудовой стаж. 
Т.е., если работник принесёт справку о трудовом стаже, то за полный 2020-й год придётся учитывать 9 месяцев, а не 12 – так, как отображено в справке 

Ответить
  • ГБ (Главбух)
03.03.21 10:56

Информацию стоит проверять, прежде чем печатать.В личном кабинете ПФУ за март апрель и май 2020 года стоит 0 дней для стаж

Ответить
  • Люся
03.03.21 20:29

ГБ (Главбух), до конца не дочитали? В карточке ОК-5 видно стаж 

Ответить
  • Непогода
03.03.21 11:27

ФОП на ЕН заплатил взносы по ЕСВ в карантинные месяцы и сдал годовой дод.5 с заполненными строками. Пенсионный фонд засчитал стаж. Зато налоговая отражает в ЭК оплаченные взносы за эти месяцы, как переплату. Звонок в налоговую, исправьте в соответствии с поданным отчетом, ответ - не можем, это программа так начисляет. Ну не маразм! Они типа администрируют этот налог(взнос).

Ответить
  • ЕленаНик
03.03.21 15:02

Непогода, у нас ще цікавіше. Два ФОПи оплачували внески за всі 12 місяців. По одному дод5 здали у січні - і в ел.кабінеті все нараховано правильно, в рядку 17F, всі оплати закрились нарахуваннями; по іншому здали вже новий дод5,  у лютому і дійсно ніяких донарахувань немає, висить досі переплата. Куди тільки не дзвонили - переадресовують одні на інших, та й по тому. В ПФУ звіти по обох ФОПах відображені ідентично - враховано всі 12 місяців.

Ответить
  • 555
03.03.21 11:51

Непогода, у нас похожая ситуация, в январе за год висела переплата, а в феврале  после 15 числа налоговая  все доначислила правда 2021 годом, даже не звонили никуда, они сами справились

Ответить
  • Мария
03.03.21 13:01

А если получить ОК-7, то в строке "Страховий стаж" за март-май 2020 будут 0. Так же точно в Довідці про трудовий та страховий стаж.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям