Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.03.21
4148 1 Печатать

Як нараховується пеня за порушення термінів сплати податкового зобов’язання

На суми сплаченого з порушенням законодавчо встановленого терміну узгодженого грошового (податкового) зобов’язання з податків, зборів та інших платежів нараховується пеня згідно з пунктом 129.1 ПКУ.

Пеня на суми сплаченого з порушенням законодавчо встановленого терміну узгодженого грошового (податкового) зобов’язання, визначеного органом ДПС, нараховується:

  • починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків такого зобов’язання, визначеного в податковому повідомленні-рішенні згідно із ПКУ;
  • за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Пеня на суми сплаченого з порушенням законодавчо встановленого терміну узгодженого грошового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, нараховується:

  • після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання;
  • за кожний календарний день прострочення його сплати, починаючи з 91 календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, включаючи день погашення, із розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Крім того, при виявленні контролюючим органом за результатами перевірки несвоєчасної сплати податковим агентом утриманих (нарахованих) податків до або під час виплати оподатковуваного доходу на користь нерезидента або іншого платника податків нараховується пеня:

  • починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податковим агентом суми податкового зобов’язання, визначеного ПКУ;
  • за кожний календарний день такої несплати (неперерахування), включаючи день погашення податкового зобов’язання, з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

У разі часткового погашення податкового боргу сума такої частки визначається з урахуванням пені, нарахованої на таку частку.

По материалам ГУ ДПС у Луганській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • umka
09.03.21 22:14

До порушення термінів сплати ПДВ такий же самий порядок нарахувань? Якщо самі визначили - то з 91 дня, якщо податкова - то зразу?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям