Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.03.21
1180 0 Печатать

Заявка на поповнення (коригування) залишку спирту етилового: подаємо за новою формою у M.E.Doc

Як ми вже повідомляли, з 01.03.2021 року акцизну накладну, розрахунок коригування, заявки на поповнення залишків пального та спирту етилового потрібно подавати за оновленими формами.

У цьому матеріалі розглянемо основні зміни, внесені до форми Заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового (далі – Заявка; ідентифікатор форми J/F0209902). Форма доступна, починаючи з оновлення програми М.Е.Doc (версія 11.02.032).

Форма та порядок заповнення Заявки затверджено наказом Мінфіну від 27.11.2020 року № 729.

Для створення Заявки у програмі необхідно у розділі Облік акцизного податку обрати модуль Реєстр акцизних документів (спирт етиловий).

Які основні зміни були внесені до форми Заявки?

1. Заголовна частина

У верхній частині нової форми Заявки оновлено поля для визначення типу та виду заявки і розділено їх на дві групи (Рис. 1).

Рис.1

А саме, заголовна частина нової форми містить :

- у правій частині Заявки – поля: «основна» та «коригуюча». Залежно від виду заявки в одному з цих полів робиться відповідна відмітка «Х»;

- в лівій частині прописали такі типи поповнення (коригування):

  •  «Поповнення (коригування) обсягів спирту етилового»,
  •  «Зміна умов оподаткування»,
  •  «Зміна коду УКТ ЗЕД спирту етилового за оформленою додатковою митною декларацією».
  • Потрібно проставити відмітку «Х» в одному з вищезазначених полів.

У верхній правій частині документа відмітка «Х» в полі «коригуюча» може бути зроблена тільки в заявках на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, в верхній лівій частині яких відмітка «Х» зроблена у полі «Поповнення (коригування) обсягів спирту етилового».

2. Основна частина

У форму Заявки додано нові поля (Рис. 2):

  • Реєстраційний номер в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, порядковий номер та дата заявки, показники якої коригуютьсязаповнюється під час коригування показників раніше складеної та зареєстрованої заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового.
  • Ознака джерела податкового номера – у цьому полі зазначається ознака джерела податкового номера особи (платника податку), у якої (якого) виникає потреба в СЕАРПСЕ поповнити обсяги залишків спирту етилового / змінити коди УКТ ЗЕД спирту етилового / змінити умови оподаткування спирту етилового / змінити код УКТ ЗЕД спирту етилового за оформленою додатковою митною декларацією:
  •  1 – ЄДРПОУ – якщо облік здійснюється за кодом ЄДРПОУ;
  •  2 – ДРФО – якщо облік здійснюється за реєстраційним обліковим номером платника податків;
  •  3 – якщо облік здійснюється за податковим номером, наданим контролюючим органом (для юридичних осіб, які не включені до ЄДРПОУ);
  •  4 – якщо особа обліковується за серією (за наявності) та номером паспорта (для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будьякі платежі за серією (за наявності) та номером паспорта).

Також у форму Заявки додано нову таблицю: Реквізити додаткової митної декларації (Рис. 2).

Ця таблиця заповнюється, якщо у верхній лівій частині Заявки у полі «Зміна коду УКТ ЗЕД спирту етилового за оформленою митною декларацією» зроблено відмітку «Х». В таблиці вказуються реквізити додаткової митної декларації, оформленої після дослідження проб (зразків) спирту етилового, в якій змінено код УКТ ЗЕД спирту етилового, зазначений в тимчасовій митній декларації, на підставі якої здійснено ввезення спирту етилового:

  • зазначені у графі 1 митної декларації літерний код напрямку переміщення, код митного режиму та літерний код типу декларації, які визначаються згідно з класифікаторами, затвердженими наказом Мінфіну від 20.09.2012 року № 1011: літерні коди напрямку переміщення та типу декларації – відповідно до Класифікатора типів декларацій, код митного режиму – відповідно до Класифікатора митних режимів;
  •  дата митної декларації;
  •  номер митної декларації.

Рис. 2

Крім того, зверніть увагу, що змінами було оновлено умови оподаткування спирту етилового (збільшено з 5 до 7 умов):

  •  «1» – спирт етиловий, який не підлягає оподаткуванню згідно з пп. 213.2.1 ПКУ;
  •  «2» – спирт етиловий, звільнений від оподаткування акцизним податком згідно з пп. 213.3 ПКУ;
  • «3» – спирт етиловий, реалізований виробнику алкогольних напоїв, який відповідно до ст. 225 ПКУ до отримання спирту етилового або надав податковий вексель, або сплатив акцизний податок;
  • «4» – спирт етиловий, реалізований та/або використаний для виробництва непідакцизної продукції, який оподатковується на умовах, встановлених пп. «а»«г» п. 229.1 ПКУ;
  • «5» – спирт етиловий, реалізований та/або використаний для виробництва непідакцизної продукції, який оподатковується на умовах, встановлених пп. «д»«є» п. 229.1.1 ПКУ;
  • «6» – спирт етиловий, реалізований та/або використаний для виробництва непідакцизної продукції, який оподатковується на умовах, встановлених пп. «ґ», «ж» п. 229.1 ПКУ;
  • «7» – спирт етиловий, що переміщується між акцизними складами в межах одного суб’єкта господарювання на умовах, встановлених пп. «з» п. 229.1 ПКУ (Рис. 3).

Рис. 3

Зауважимо, що для інших операцій, які не належать до операцій, віднесених до одного з кодів ознаки умов оподаткування «1»-«7», у Заявці зазначається цифра «0».

По материалам medoc.ua

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям