Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.03.21
2333 0 Печатать

Декларування 2021: оподаткування рухомого та нерухомого майна фізичною особою

ДПС нагадує про порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 ПКУ.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5 %.

Поряд з цим, із загального правила є виключення.

Так, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) не підлягає оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда), підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 %. Крім того, такий дохід оподатковується військовим збором 1,5 % (п.п. 1.2 п. 16 підрозділ 10 Перехідних положень ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором 1,5 %.

Так, при здійсненні обміну квартири не оподатковується дохід, отриманий кожною стороною угоди у вигляді вартості об`єкта обміну за умови, якщо це перший обмін протягом року і, якщо об`єкт, що відчужується, знаходиться у власності понад три роки, за винятком майна, отриманого в спадщину. Якщо ж такі умови не дотримані, то кожна сторона платить податок, такий же, як від продажу нерухомості.

При даруванні нерухомості необхідно звернути увагу на ступінь споріднення. Якщо родич першого або другого ступеня споріднення (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю. Якщо подарував не близький родич або хтось чужий – дохід при цьому оподатковується за ставкою 5 % ПДФО та 1,5% військового збору.

Якщо ж подарунок отримано від нерезидента або ж подарували нерезиденту, застосовується ставка податку 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

Отже, громадяни, які здійснювали будь-які операції з нерухомим майном, повинні звернутись до податкових органів за місцем своєї реєстрації та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік. Термін подання такої декларації – до 1 травня поточного року.

По материалам ГУ ДПС у Донецькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям