Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.03.21
1313 0 Печатать

Комітет ВРУ підтримує законопроєкт про фінансові послуги

Профільний комітет Верховної Ради рекомендував підтримати у першому читанні проєкт закону №5065 "Про фінансові послуги та фінансові компанії".

Це перший та базовий закон для осучаснення регулювання фінсектору.

Він закладає універсальні підходи для всіх фінустанов – від банків до інвестиційний компаній та ломбардів. Але цей законопроєкт має обов’язково супроводжуватися оновленням ще двох ключових законів – «Про кредитні спілки» (законопроєкт №5125) та «Про страхування» (очікує реєстрацію в парламенті).

Такий upgrade законодавства оцінять і гравці ринку, і споживачі фінпослуг:

♦ Єдині підходи до захисту прав споживачів. Безумовно, стабільність фінустанов та їхня здатність виконувати взяті перед клієнтами зобов’язання – пріоритет Національного банку. Але також ми пропонуємо фокусуватися на нагляді за їхньою "ринковою поведінкою". Це стандарт для регуляторів у розвинених країнах.

Йдеться про прозоре ведення бізнесу, дотримання принципів fair play, добросовісна поведінка стосовно клієнтів, захист персональної інформації, розкриття повної інформації про послуги. Це допоможе захистити споживачів та підвищити їхню довіру до ринку.

♦ НБУ пропонує низку послаблень для гравців ринку. Буде спрощений вихід на ринок прозорих та добросовісних установ. Пропонуємо відмовитися від двоетапної процедури доступу на ринок. Кожна установа отримуватиме лише одну ліцензію. Установи зможуть вести іншу господарську діяльність, якщо це не загрожуватиме інтересам клієнтів. Також будуть розширені можливості залучати додаткове фінансування для власного розвитку. А це сьогодні відчутний бар’єр для розвитку.

♦ Нагляд за фінустановами буде ризик-орієнтованим. Невеликі компанії та компанії, які не залучають коштів громадян, матимуть менше вимог та уваги регулятора. Ті установи, які несуть більше ризиків для клієнтів, – більше.

Законопроєкт врегулює роботу фінансових компаній та ломбардів. Адже сьогодні регулювання фрагментарне та не враховує їхні особливості.

По материалам НБУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям