Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.03.21
2813 3 Печатать

Продовжується робота щодо вирішення фінансових проблем Фонду соціального страхування

Профспілкова сторона, як представник застрахованих осіб у правлінні Фонду соціального страхування України, вкрай стурбована фінансовою ситуацією, яка склалась у Фонді соціального страхування України, що призводить до порушень матеріальних прав застрахованих осіб, та всіляко намагається вирішити це питання.

Як повідомляє Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ, у зв’язку з несвоєчасним фінансовим забезпеченням Фондом соціального страхування передбачених законодавством видатків почали надходити звернення від членських організацій ФПУ про тривалу заборгованість перед застрахованими особами з виплат по лікарняних листках.

Потрібно зазначити, що при розгляді правлінням Фонду 1 лютого ц.р. проекту бюджету Фонду з дефіцитом у сумі 1 635,9 млн. грн., із розрахунком надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам на рівні фактичних видатків 2020 року, без урахування зростання середньої заробітної плати в 2020-2021 роках, профспілкова сторона підтримала його за умови, що дефіцит коштів у розмірі 1,64 млрд. грн. буде покрито з державного бюджету.

Але рішенням Уряду від 3 лютого ц.р. для Фонду було виділено лише 400 млн. грн. За повідомленням Виконавчої дирекції Фонду наразі дефіцит коштів сягнув суми у 2,1млрд.грн.

Безперечно, коштів, які надходять від сплати єдиного соціального внеску, недостатньо, при цьому зросла заборгованість зі сплати єдиного внеску. Проте існуюча фінансова ситуація у Фонді в більшій мірі пов’язана з наслідками поширення коронавірусу, оскільки значно зросли витрати Фонду як у зв’язку із збільшенням кількості страхових випадків, так і розширенням видів виплат (медичним працівникам тощо). І такі проблеми виникли не лише у цьому Фонді, а й у Фонді соціального страхування на випадок безробіття.

У такій складній фінансовій ситуації опинилась система соціального страхування не лише в Україні. Проте в інших країнах в умовах пандемії уряди вирішують проблему шляхом виділення необхідних коштів для забезпечення відповідних виплат із спеціально створених компенсаційних фондів державного бюджету. При цьому в жодному разі страхові виплати не зменшували і не обмежували, а навпаки, вводили нові виплати та покращували умови отримання страхових виплат.

Аналогічний фонд боротьби з COVID-19 існував і в Україні в 2020 році. У 2021 році на зазначені цілі передбачені кошти спеціального фонду державного бюджету.

В лютому ц.р. Мінсоцполітики було підготовлено та подано на погодження СПО об’єднань профспілок бездефіцитний проект бюджету на 2021 рік, збалансований за рахунок урізання видатків на матеріальне забезпечення та соціальні послуги на 1,21 млрд.грн., хоча всім зрозуміло, що якраз за цією статтею видатки будуть збільшуватися. Профспілки не погодили запропонований варіант бюджету Фонду та запропонували збалансувати бюджет виділенням необхідних коштів із державного бюджету.

Оскільки в подальшому фінансова ситуація Фонду лише погіршувалась, СПО об’єднань профспілок у березні ц.р. додатково звернувся до Мінсоцполітики (лист № 01-12/178-спо від 12.03.2021р.) щодо внесення на розгляд Кабінету Міністрів України проекту рішення про виділення необхідних коштів для Фонду соціального страхування із спеціального фонду державного бюджету.

Із-за не затвердженого Урядом бюджету Фонду соціального страхування затримується щорічне підвищення страхових виплат для потерпілих на виробництві від нещасного випадку чи профзахворювання. Нещодавно Мінсоцполітики підготовлено проект постанови про індексацію страхових виплат з 1 березня 2021 року з урахуванням коефіцієнта підвищення 1,11, який підтримано СПО об’єднань профспілок (лист № 01-12/149-спо від 02.03.2021 р.). Проте Урядом досі не прийнята ця постанова. 

По материалам Федерація профспілок України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юлия
19.03.21 11:38

Всё как обычно...
Мы платим....Деньги из бюджета по волшебству исчезают....

Ответить
  • Олена
19.03.21 13:23

Опять предприниматели виноваты- мало платят.

Ответить
  • Ольга
19.03.21 20:46

Олена, а с какого х--а нам платить, если деятельность запрещена во время карантина?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям