Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.03.21
1602 3 Печатать

Мінекономіки здійснює моніторинг цін на продовольчі товари

На виконання доручення Президента та Прем’єр-міністра України з метою недопущення значних цінових коливань на ринках продовольчих товарів, що мають соціальну значущість, Мінекономіки провело ряд консультацій з асоціаціями виробників та роздрібних мереж, які працюють на цих ринках.

До діалогу долучилися асоціації «Ретейлерів України», «Союз птахівників України», «Укроліяпром», «Укрцукор», «Борошномели України», «Всеукраїнська асоціація пекарів», об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості «Укрхлібпром», Європейська Бізнес Асоціація.

Усі сторони погодилися, що відповідно до прогнозних балансів попиту та пропозиції, внутрішній ринок повністю забезпечений  основними видами продовольства внутрішнього виробництва. При цьому, учасники ринку підтвердили, що вони готові стабільно та безперебійно забезпечувати внутрішній ринок продовольством в необхідних обсягах.

Разом з тим, є об’єктивні фактори зростання цін на продукти через ріст цін на сировину у всьому світі. Наприклад, світові ціни на пшеницю збільшились на 60%, на соняшник – на 120%. Цей факт росту цін у світі, з іншого боку, можна розглядати як позитивний для українських виробників, чия продукція експортується по світовим цінам.

Водночас, розуміючи необхідність стабілізації цінової ситуації в Україні, Уряд здійснює виважені кроки для недопущення значних цінових коливань на ринках продовольчих товарів. Зокрема, було запроваджено декларування цін на товари, що мають істотну соціальну значущість.

У свою чергу, учасники ринку запевнили, що вони вживатимуть усіх необхідних заходів, спрямованих на стабілізацію цін продовольчих товарів соціального сегменту.

«Мінекономіки констатує зростання світового попиту на продукцію українського виробництва і, як результат, - ціновий тиск. Для збереження цінової стабільності на соціально значущі товари міністерство здійснює моніторинг цін на продукти та веде  постійний діалог з ретейлерами та виробниками», - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Довідково: постановою Кабінету Міністрів України № 341 від 22.04.2020 р. встановлено наступний перелік продовольчих товарів, що мають соціальну значущість: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5 % (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5 %.

По материалам Мінекономіки

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
19.03.21 01:47

М-да уж! Вода минеральная слабогазированная: до Н.Г. 1 бутылка (1,5л) стоила 11-13грн, вчера купил в том же магазине, та же ёмкость, тот же производитель – за 17грн. Придётся переходить на пиво...

Ответить
  • Татиана
19.03.21 09:00

Сомневающийся Sкептиk, сначала нужно сравнить какова динамика  роста цен на пиво. А потом уже принимать решение. :)
  Я обычно сравниваю рост цен на подсолнечное масло, сахар, гречку (последняя уже по цене 54,00 грн. за 1 кг - больше полсотни!!!)

Ответить
  • Олена
19.03.21 09:39

А шо Вы хотели? минималку в 6000 надо отработать!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям