Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.03.21
25290 19 Печатать

Карантинні виплати 8 тисяч і не тільки: усі подробиці президентського законопроєкту

З метою забезпечення фінансової підтримки застрахованих осіб, які постраждали внаслідок дії додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, Президентом України внесено до Верховної Ради невідкладний законопроєкт (реєстр. № 5300).  

Законопроєктом пропонується забезпечити за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів виплати допомоги застрахованим особам, які втрачають частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.

При цьому така допомога застрахованим особам надаватиметься у разі перебування страхувальника відповідної застрахованої особи на обліку як платника ЄСВ на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій запроваджено додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, що призводять до тимчасової зупинки роботи суб'єктів господарювання, в яких працюють застраховані особи, та фізичних осіб – підприємців, визначається Кабінетом Міністрів України (далі – Перелік видів економічної діяльності). 

Проєктом передбачено, що допомога застрахованим особам буде надаватися одноразово.

Допомога буде виплачуватися:

  • за рахунок коштів Державного бюджету України – у розмірі 8 тисяч гривень;
  • за рахунок коштів місцевого бюджету – у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування.

Застрахована особа, яка має право на отримання допомоги, має бути найманим працівником суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності. 

Допомога застрахованим особам не надається:

1) найманим працівникам:

♦ які на дату звернення працюють у суб'єкта господарювання, що не нарахував єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за усі місяці відповідного кварталу, а саме:

  • четвертого кварталу 2020 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у лютому – квітні 2021 року;
  • першого кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у травні – липні 2021 року;
  • другого кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у серпні – жовтні 2021 року;
  • третього кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у листопаді – грудні 2021 року;

♦ які працюють у суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, не відносився до Переліку видів діяльності;

♦ які працюють у суб'єкта господарювання за сумісництвом;

♦ середня заробітна плата яких перевищує 30 тисяч гривень на місяць. При цьому для обчислення середньої заробітної плати враховуються усі три місяці останнього звітного кварталу, який передує поданню звернення.

2) фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами:

♦ державна реєстрація яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, становить менше трьох місяців;

♦ які за останній звітний рік сплатили єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за себе менше ніж за шість місяців;

♦ основний вид економічної діяльності яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, не відносився до Переліку видів економічної діяльності;

♦ які є найманими працівниками та фізичними особами – підприємцями одночасно;

♦ підприємницька діяльність яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому у відповідному регіоні запроваджуються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, припинена.

Виплата допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяви застрахованої особи, поданої нею в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Застрахована особа має право звернутися із заявою про виплату допомоги застрахованим особам протягом 30 днів із дня запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.

Виплата допомоги застрахованій особі здійснюється уповноваженим банком на банківський рахунок (у форматі IBAN), зазначений у заяві застрахованої особи.

Застраховані особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання допомоги, передбаченої цим Законом.

У разі виявлення недостовірних відомостей, наданих застрахованою особою, на підставі яких було виплачено допомогу, що впливають на право застрахованої особи на її одержання, сума допомоги підлягає поверненню застрахованою особою до Державного бюджету України та відповідного місцевого бюджету у визначеному КМУ порядку.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. При цьому встановлено, що перебіг 30-ти денного строку для подання заяви для отримання допомоги у зв'язку із додатковими обмежувальними заходами, запровадженими у лютому – березні 2021 року, починається через десять днів з дня набрання чинності цим Законом.

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татиана
24.03.21 16:49

п. 2)... - ФОПу-пенсионеру помощь не положена???

Ответить
  • Ирина
24.03.21 18:45

Татиана,я ФОП  пенсіонер отримала в грудні

Ответить
  • Татиана
29.03.21 16:11

Ирина, да, я знаю, что в прошлый раз ФОПы-пенсионеры имели право получить помощь 8000 грн., поэтому и удивляюсь.

Ответить
  • Анна
24.03.21 17:54

Татиана, у него пенсия....

Ответить
  • Светлана
24.03.21 18:00

Анна, при чем тут пенсия? С пенсии заплатить аренду и коммуналку за рабочее помещение? Пенсии не хватит и зубы на полку 

Ответить
  • Жанна
24.03.21 22:30

А если приняты сотрудники в феврале 2021?

Ответить
  • данет
25.03.21 09:58

подавать челобитную как прошлый раз в дию,?если прошлые разы ничего не дали а закрыли то и сейчас шансов ноль?

Ответить
  • Люда
25.03.21 10:36

а если сотрудники приняты с 01.11.2021

Ответить
  • Люда
25.03.21 10:36

извините, 01.11.2020

Ответить
  • Yana
25.03.21 11:57

Не знаю, как будут выплачивать эти деньги - пообещать, конечно, можно. Я уже месяц не могу взять больничный лист (их нет в наличии ), к тому же ФСС даже задолжал по оформленным больничным.

Ответить
  • Вячеслав
25.03.21 12:30

А если ФОП работодатель не платит ЕСВ за себя, т.к. является одновременно наёмным сотрудником?

Ответить
  • Татьяна
25.03.21 15:57

Вячеслав, в проекте не положено ФОП наемным и в прошлые выплаты так было и по месту работы вы не получите так ка вы ФОП

Ответить
  • Наталия
25.03.21 14:20

А если зарегистрирована как ФОП 19 .11.2020 г.Основной квед подходит,можно будет подавать заяву??)

Ответить
  • Олена
25.03.21 15:02

Наталия, ні, читайте статтю вище

Ответить
  • Ольга
29.03.21 11:46

Подавать заявление в дию можно абсолютно всем, это не криминал, прилут деньги или отказ, в котором будет написано почему отказано. Я получила в прошлый раз, а дочери пришел отказ т.к. виды деятельности на предариятии не подходят.

Ответить
  • Ольга
29.03.21 14:32

А у нас до сих пор висит заява ждет обработки и никто ничего не платит

Ответить
  • Людмила
29.03.21 20:14

скажите пожалуйста:куда и когда набо подать заявление на выплату 8 000?

Ответить
  • Татиана
30.03.21 11:16

Людмила, подавать заявление нужно будет также как и в декабре прошлого года через "Дию",  а как и когда - сегодня, 30 марта 2021 года, должны решать.

Ответить
  • Галина
30.03.21 16:18

Я ФОП из Запорожья, а магазин в Одессе, где сейчас жесткий карантин и наш магазин закрыт. Мои наемники из Одессы, но получается, ничего не получат, потому, что я плачу ЕСВ в Запорожье. Как-то так)))

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям