Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.04.21
1018 0 Печатать

Спрощено умови видачі ліцензій на здійснення валютних операцій небанківським фінансовим установам і операторам поштового зв’язку

Нацбанк спростив процедури для отримання ліцензій на здійснення валютних операцій для небанківських фінансових установ і операторів поштового зв’язку.

Так, зменшені вимоги до мінімального розміру власного капіталу небанківської установи:

  • до 5 млн грн – для здійснення валютних операцій із переказу коштів або інших операцій, що передбачають використання готівки;
  • до 10 млн грн – для здійснення інших валютних операцій (крім операцій із переказу коштів, надання кредитів і залучення фінансових активів).

Також скасована вимога щодо наявності 1 млн грн для виконання бізнес-плану установи в перший рік діяльності. Замість цього установлено, що коштів має бути достатньо для покриття витрат, пов'язаних зі здійсненням валютних операцій, що ліцензуються.

Уточнений порядок розкриття джерел походження коштів:

  • скасована вимога розкриття джерел походження коштів для лайф-страховиків, а також для небанківських установ, джерела походження коштів яких перевірені регулятором (якщо їхній капітал не збільшувався);
  • чітко встановлений обсяг підтвердження джерел походження коштів під час набуття істотної участі або збільшення капіталу.

Також унесені зміни до переліку валютних операцій, що ліцензуються.

Відтепер не ліцензується здійснення валютних операцій:

  • страхування (крім розрахунків за договорами страхування життя);
  • факторингу (крім розрахунків за операціями з міжнародного факторингу);
  • переходу права вимоги і пов’язаних із цим зобов’язань.

Розрахунки за такими операціями повинні проводитися відповідно до статті 5 Закону України «Про валюту і валютні операції», тобто виключно в гривні на території України.

Зазначені зміни затверджені постановою Правління НБУ від 26 березня 2021 року № 25 “Про затвердження Змін до Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам, операторам поштового зв’язку ліцензій на здійснення валютних операцій” і набирають чинності з 1 квітня 2021 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям