Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.04.21
1920 3 Печатать

Фактичні перевірки підакцизних товарів: на що слід звернути увагу суб’єктам, які здійснюють реалізацію пального або спирту етилового

Податковим законодавством України визначається, що під терміном «реалізація пального або спирту етилового»  маються на увазі будь-які операції  з фізичної передачі (відпуску, вивантаження) пального або спирту  етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного: до акцизного складу; до акцизного складу пересувного; до власного споживання чи промислової переробки; будь-яким іншим способом. Про це нагадала заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Анна ПУЖАЙ-ЧЕРЕДА.

За її словами, суб’єктам, які здійснюють реалізацію пального або спирту етилового, щоб уникнути отримання податкових повідомлень-рішень після проведення фактичних перевірок контролюючими органами, потрібно звернути увагу на нижче наведені 4 основні аспекти.

1. Перевірки, які не підпадають під дію мараторію.

Попри те, що частково мораторій на проведення податкових перевірок ще продовжує діяти, здійснення операцій з підакцизними товарами (відповідно до п. 522 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» ПКУ) підлягають контрольно-перевірним заходам з боку держави.  Отже, дозволено проведення фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства в частині:

- обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

- цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

- обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

- здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених підпунктами 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 пункту 80.2 статті 80 Податкового Кодексу України.

2. Суб’єкти господарювання яких це стосується

Підпунктом 212.3.4 ПКУ визначено, що особи, які здійснюватимуть реалізацію пального або спирту етилового, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, постійних представництв, місцем проживання фізичних осіб-підприємців до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового.

Слід звернути увагу, що законодавцем поняття «реалізація спирту етилового» застосовується виключно для суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва спирту етилового.

А також не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України за наступних умов:    

- у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;

 - при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

3. Типові помилки, яких припускаються платники податків,  здійснюючи реалізацію пального або спирту етилового

Необладнання введених в експлуатацію резервуарів лічильниками.  Відповідно до пункту 230.1.2 ПКУ акцизні склади, на території яких здійснюється виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізація пального, повинні бути обладнані витратомірами-лічильниками на кожному місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованому на акцизному складі, та рівнемірами-лічильниками рівня таких товарів (продукції) у резервуарі, а для скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану за кодами згідно з УКТ ЗЕД 2711 12 11 00, 2711 12 19 00, 2711 12 91 00, 2711 12 93 00, 2711 12 94 00, 2711 12 97 00, 2711 13 10 00, 2711 13 30 00, 2711 13 91 00, 2711 13 97 00, 2711 14 00 00, 2711 19 00 00, 2901 10 00 10 – також можуть бути обладнані пристроями для вимірювання рівня або відсотка пального у резервуарі на кожному введеному в експлуатацію стаціонарному резервуарі, розташованому на акцизному складі.

Відсутність реєстрації. Забороняється здійснення реалізації пального без наявності зареєстрованих витратомірів-лічильників, рівнемірів-лічильників та резервуарів, без реєстрації акцизного складу. 

Відсутність звітів про залишки. Згідно з пунктом 230.1.3 ПКУ розпорядники акцизних складів зобов’язані на кожному акцизному складі щоденно (крім днів, в які акцизний склад не працює) формувати дані про фактичні залишки пального на початок та кінець звітної доби та про добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального у розрізі кодів товарних підкатегорій згідно УКТ ЗЕД у літрах, приведених до температури 15 °С.

4. Розмір фінансових санкцій передбачених за порушення  законодавства

Пунктом 1281.1 ПКУ визначено, що необладнання та/або відсутність реєстрації Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі рівнеміра-лічильника на введеному в експлуатацію резервуарі, розташованому на акцизному складі, та/або витратоміра-лічильника на місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованого на акцизному складі, а також необладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового витратоміра-лічильника спирту етилового на місці отримання та відпуску спирту етилового, розташованого на акцизному складі, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 20 000 гривень за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрованний витратомір-лічильник/ витратомір-лічильник спирту етилового.

Повторне протягом року вчинення на тому самому акцизному складі будь-якого з порушень, передбачених абзацом першим цього пункту, тягне за собою накладання штрафу в розмірі 50 000 гривень за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрованний витратомір-лічильник/ витратомір-лічильник спирту етилового.      

По материалам Офіс ВПП ДПС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • АГА
07.04.21 12:09

01.01;02.01;03.01- дфс выключила сервер и пошла новый год отмечать, а сейчас пришла проверка, оштрафовали за якобы не поданные довидки про зведени дани. 

Ответить
  • Ирина
07.04.21 15:00

АГА 07.04.21 12:09 01.01;02У Вас серьезно по этому поводу была проверка и они штрафовали? Ведь это было по всей Украине.

Ответить
  • April
07.04.21 18:26

Ирина, У нас тоже была факт.проверка - оштрафовали за 5 дней(31/12, 01-03 января и 08/01) якобы не вовремя поданных справок.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям