Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.04.21
16745 17 Печатать

Кабмін підготував Порядок виплати карантинної допомоги

Як Вам вже відомо, 30 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт щодо виплати карантинної допомоги ФОПам та працівникам. Наразі Закон очикує підписання Президентом. 

Законом визначено, що Кабмін повинен прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону.

Так, Міністерство соціальної політики вже підготувало відповідний проєкт постанови. Ознайомитися з його текстом можна на сайті Федерації профспілок України.

Згідно з проєктом, допомога надаватиметься платникам ЄСВ у регіонах, де запроваджено "червону" зону карантину.  Виплачуватися допомога буде за рахунок коштів Державного бюджету України у розмірі 8 тисяч гривень.

При цьому, Кабмін затвердить Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, що призводять до тимчасової зупинки роботи суб'єктів господарювання, в яких працюють застраховані особи, та фізичних осіб – підприємців. Поки що не відомо, які види діяльності увійдуть до цього переліку. 

На отримання допомоги мають право:

  • наймані працівники суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного держреєстру станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності, який затвердить Кабмін;
  • ФОП, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного держреєстру станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності, який затвердить Кабмін.

Виплата допомоги здійснюється на підставі заяви застрахованої особи, поданої нею в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (портал та застосунок Дія).

Для отримання допомоги, застрахована особа подає заяву протягом 30 днів із дня запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці "червоної" зони карантину.  

Допомога застрахованим особам не надається:

1) найманим працівникам:

♦ які на дату звернення працюють у суб'єкта господарювання, що не нарахував єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за усі місяці відповідного кварталу, а саме:

  • четвертого кварталу 2020 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у лютому – травні 2021 року;
  • першого кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у червні –серпні 2021 року;
  • другого кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у вересні –листопаді 2021 року;
  • третього кварталу 2021 року, якщо додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), запроваджені у грудні 2021 року;

♦ які працюють у суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, не відносився до Переліку видів діяльності;

♦ які працюють у суб'єкта господарювання за сумісництвом;

♦ середня заробітна плата яких перевищує 30 тисяч гривень на місяць. При цьому для обчислення середньої заробітної плати враховуються усі три місяці останнього звітного кварталу, який передує поданню звернення.

2) фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами:

♦ державна реєстрація яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, становить менше трьох місяців;

♦ які за останній звітний рік сплатили єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе менше ніж за шість місяців (крім осіб, які звільнені від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»);

♦ основний вид економічної діяльності яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення, не відносився до Переліку видів економічної діяльності;

♦ які є найманими працівниками та фізичними особами – підприємцями одночасно;

♦ підприємницька діяльність яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому у відповідному регіоні запроваджуються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов'язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, припинена.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • данет
06.04.21 13:22

оглосите весь список  счастливчиков  и приближенных к власть имущих пожалуйста

Ответить
  • Ольга
06.04.21 14:39

данет, те же, что и в прошлый раз. 

Ответить
  • данет
06.04.21 13:23

этому дала а этому не дала

Ответить
  • Юлия
06.04.21 13:57

допомога надаватиметься платникам ЄСВ у регіонах, де запроваджено "червону" зону карантину.
Вот интересно,  Запорожье в оранжевой зоне, но местная власть ввела строгий карантин: закрыли рынки, магазины, фитнес-клубы. Нашим ФОПам выплатят помощь??? 

Ответить
  • Наталья
06.04.21 17:28

Юлия, если завтра у вас "Коефіцієнт виявлення випадків інфікування" будет больше 20%, то Запорожье официально станет красной зоной

Ответить
  • Ольга
06.04.21 14:38

Юлия, кстати,да. С какого перепуга мы в красной зоне?

Ответить
  • Елена
06.04.21 14:21

у меня вопрос: работодатель - регистрация в Харрькове, деятельность  (торговый отдел) и работники в Киеве, с 20 марта сидят дома, будет работникам помощь? и ФОПу дохода-то он может претендовать на помощь ?

Ответить
  • Влад
06.04.21 14:54

Елена, претендовать могут все. А от получить - та ещё штука...

Ответить
  • Алла
06.04.21 14:36

У нас та же ситуация Горишни Плавни Польавская обл. Мы находимся в оранжнвой зоне, но нас всех закрыли на локдаун, и помощь от госудатства нам не положена, так как мы не в красной зоне, обращение к местным властям ничего не дало, защиты и поддержки никакой, ответ один, обращайтесь на урядову линию и спрашивайте там, это нормально получается????они всё не обдуманно принимают, а расхлёбываем мы, пусть тогда всех закроют, хоть не так будет обидно.

Ответить
  • Ольга
06.04.21 14:37

Пусть Фопы из списка и платят ЕСВ. А то налоги заплати, а в список не попал. Первый квед, вся Украина работает не по первому.

Ответить
  • Elena
06.04.21 14:59

Почему нельзя выдать эти дохлые 8000 всем фопам, которые платили есв 6 месяцев? 

Ответить
  • Анна
06.04.21 15:04

Странные люди... В красной зоне транспорт не ходит, на работу добраться не возможно, квед в незапрещенных видах, предприятие стоит и не работает. Таким кто будет помогать? Какая-то странная помощь избирательная.....

Ответить
  • Кристи
06.04.21 15:47

Анна,многие,кто получил по 8000 в декабре,получил подарок к новому году,т.к. они отработали декабрь,получили зарплату,годовые премии,работали (товар на вынос) январь,получили зарплату.Сейчас работают втихаря и получат выплату 8000 за две недели локдауна.Почему в 2020 г. за весь месяц помощь была 2/3 от минималки 2019 года?Копейки,но получили все,кто обратился.За декабрь писали,как люди одного предприятия,оформленные на разных ФОПов пострадали из-за КВЕДов своих работодателей.

Ответить
  • Ира
06.04.21 15:14

Не хотелось бы, чтоб посчитали завистью, но... в момент прошлой помощи едут две девушки и обсуждают, как хорошо, что получили по 8 тыс. Одеты дорого, косметика и сумочки отличные, обувь что надо. Обсуждают, как дома стригут клиенток... При этом люди, работающие "не по тому КВЭД", просто остались без работы и копейки, помощи им 0. Не все ведь могут стричь дома.

Ответить
  • Анна
06.04.21 16:53

Ира, нет справедливости в этом мире.....

Ответить
  • Валентина
06.04.21 15:31

Я так понимаю, списка КВЕДов еще нет? Ждем?

Ответить
  • Инна
07.04.21 09:52

Одного не могу понять,когда можно уже подавать заяву в Дия?По их словам в течении 30 дней со дня обьявления региона в красной зоне.Киев с 19.03,сегодня уже 07.04 и ничего ещё не работает

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям