Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.04.21
8350 22 Печатать

ФОП і декретні: хто має право та нюанси оподаткування

Підприємці, які сплачують єдиний соціальний внесок, мають право на отримання лікарняних та декретних виплат.

Такі виплати забезпечуються за рахунок Фонду соціального страхування України.

Правовими підставами отримання таких виплат є Закони України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Щоб отримати лікарняні або декретні виплати підприємцю слід звернутися до Фонду соціального страхування. Коштами Фонду соціального страхування лікарняні оплачуються лише з шостого дня непрацездатності, а декретні – за всі дні перебування в декреті.

При цьому, утримувати податки з отриманих лікарняних та декретних виплат ФОПу не потрібно, адже обов’язок щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %, військового збору – 1,5 % та їх сплату до бюджету покладено на Фонд соціального страхування, а на суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від Фонду соціального страхування, ЄСВ не нараховується.

ФОП має право отримувати лікарняні та декретні виплати за рахунок Фонду соцстрахування, за умови сплати ЄСВ та відсутності заборгованості.

Довідково. Згідно з п. 910.1 розд. VIII Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у зв'язку з карантином всі ФОПи мали право не сплачувати ЄСВ за березень, квітень, травень 2020 року та додатково платники єдиного податку І групи – за грудень 2020 року – травень 2021 року.

Проте відповідно до п. 145 розд. XV Закону України від 09.07.2003 р. 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Враховуючи зазначене, такі ФОПи мають право за вказані періоди отримати соціальні виплати.

По материалам ГУ ДПС у Херсонській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лариса
12.04.21 09:12

в який термін, після отримання лікарнянного,можна звернутися і яку звітнсть здати , щоб отримати цей лікарняний?

Ответить
  • Михаил
12.04.21 09:32

Лариса,лікарняний підлягає виплаті протягом 12  місяців з дня закінчення відпустки по вагітності, повідомлення про виплату подається протягом 30 днів з дати виплати, щоб отримати декретні за себе ФОП має сплачувати на сьогодні ЄСВ за себе, бо через Закон 592 багато ФОПів ЄСВ не сплачують

Ответить
  • Лариса
12.04.21 10:46

Михаил, ФОП на єдиному податке. плачу ЄСВ. в фонді сказали помімо платіжек надати звітність за 2021 рік

Ответить
  • Михаил
12.04.21 12:17

Лариса,яку звітність? ФОПи по ЄСВ за себе звітують за рік

Ответить
  • Олена
12.04.21 13:17

Михаил,довідкову  деку по ЕП з додатком 1

Ответить
  • Михаил
12.04.21 15:46

Олена,Д1 якраз не подається, а сама дека так. ____________
*    Подається з метою отримання  довідки про доходи за  інший період, ніж  квартальний (річний) податковий (звітний) період / призначення пенсії / матеріального забезпечення, страхових виплат . Для призначення пенсії / матеріального забезпечення, страхових виплат обов’язково зазначається тип декларації "Звітна" або "Звітна нова" з додатковою позначкою "Довідкова".  . У разі подання декларації для отримання довідки обов’язково зазначається тип декларації  "Довідкова", податкові зобов’язання по єдиному податку в розділі V та VІ  декларації не визначаються та Додаток 1 не подається.  Подання таких декларації не звільняє платника від обов’язку подання декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду. 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.04.21 16:26

Михаил, Вы ошибаетесь. Для получения справки о доходах – да, не нужно подавать Додаток Д1. И Вы процитировали примечание к декларации, где об этом сказано.
Для пенсии, допомоги – подаётся Додаток 1 к декларации. Откройте саму форму декларации и читаем примечания так: *  Подається ... за інший період, ніж квартальний (річний) податковий (звітний)   період / призначення пенсії / матеріального забезпечення, страхових виплат. Для призначення пенсії / матеріального забезпечення, страхових виплат обов’язково зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». Далее смотрим примечания к Додатку 1 (прим.3): Для призначення пенсії / матеріального забезпечення, страхових виплат платником обов’язково зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». При цьому платники одночасно проставляють позначку у розділі 5 тип форми «призначення пенсії» або «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 для призначення пенсії / призначення матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується. Подання таких декларацій не звільняє платника від обов’язку подання декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду. .В самой форме декларации и в Додатке есть соответствующие поля, которые нужно отметить. Напомню, что ранее отдельно Додаток 5 для призначення пенсии также мог подаваться в середине года, (и декларация-единщика для получения справки о доходах) 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.04.21 16:39

Михаил, и от обратного: если в Додатке 1 есть поля для отметок: 04 "Довідково", если в поле "5. Тип форми:" есть возможность отметить: "призначення пенсії" (с примечанием 8: "Для призначення пенсії зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». При цьому платники одночасно проставляють позначку у розділі 5 тип форми «призначення пенсії». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 для призначення пенсії не застосовується."), если есть возможность проставления отметки "призначення матеріального забезпечення, страхових виплат" (с примечанием 10: "Для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням платником обов’язково зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». При цьому платники одночасно проставляють позначку у розділі 5 тип форми «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується.") – для чего это всё в форме Додатка предусмотрено?
Всё просто – нужна справка о доходах? Не подаёте Додаток 1, форма декларации НЕкватальная, а за "місяць" (прим. ** к декларации); нужно подать для пенсии или соцвыплат? Подаём Додаток 1 в составе декларации (отдельно Додаток не подаётся), и тоже указываем "місяць" (примечание 6 к Дод.)
 

Ответить
  • Мила
13.04.21 08:54

Сомневающийся Sкептиk,подскажите пожалуйста, в декрет ушла в середине февраля, до сих пор ничего не могу подать. Мне нужно заполнить форму F0103307 с додатком и поставить крестик на Звітня і Довідково? (Фоп 1 група) 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.04.21 16:46

Но можно не мучиться с подачей "довидковой" декларации с Додатком 1, подождать окончания года, сдать "звитну" за год вместе с Додатком 1 и спокойно подать заявку в ФСС в начале след. года. Я бы так и сделал, если бы больничный был "открыт", например, в середине декабря 2021...

Ответить
  • Лариса
12.04.21 12:55

Михаил, так вот і я возмутилась. за звітність

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.04.21 16:50

Лариса, не возмущайтесь, а спокойно подавайте. 
Другое дело, что ДПС пока что не может принять обычные звитние декларации... Поэтому подавать – подавайте (с Додатком1, только внимательно прочитайте все примечания к декларации и Додатку), но подождите с подачей (если уже есть больничный) по крайней мере недельку-дней 10... Может, к тому времени ДПС уже научится принимать декларации единщика.

Ответить
  • Тетяна
16.04.21 21:06

Сомневающийся Sкептиk, у меня не принимает. пишет ошибку, что подается додаток, если была регистрация фоп или переход на другую систему обложения. как то год ждать больничного не хочется

Ответить
  • Раиса
12.04.21 10:55

Работница находится по уходу за ребенком до 3х лет, получает пособие, будет уходить в декрет по второму ребенку. Подскажите, пожалуйста, где прочесть начисление декретных в данной ситуации. Кажется, ранее  был порядок, что работница должна была выйти поработать несколько дней для начисления декретных, А как в настоящее время? СПАСИБО.

Ответить
  • Михаил
12.04.21 12:18

Раиса,по окладу у нее будет на момент наступления второго декретного больничного, его делять на 30,44 в порядке єто все есть

Ответить
  • Раиса
12.04.21 13:50

Михаил, спасибо.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
12.04.21 11:20

Раиса, где прочесть? Можно прочитать в Порядке № 1266: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1266-2001-%D0%BF#Text

Ответить
  • Раиса
12.04.21 13:52

Сомневающийся Sкептиk, с большим уважением к Вам. Спасибо.

Ответить
  • Богдан
15.04.21 10:58

а с каких пор и кто дал налоговой право давать разьяснения относительно права на помощь от ФОНДА.
налоговая не может уже пару лет разобраться относительно того надо ли фопам на упрощёнке платить ЕСВ на суму декретных
а тут берутся давать разяснения по вопросам не относящимся к их компетенции

Ответить
  • Ірина
05.05.21 23:09

ФОП 1я группа налогообложения уходит в декрет. 26 марта выдан больничный лист. Соцстрах не принимает док-ты, объясняя тем, что на момент подачи она не являлась застрохов.особою, т.к. не платила ЕСВ по освобождению на законодательном уровне. Требуют сдать довидковий с нарахуванням за прошедший квартал и, соответственно, оплатить ЕСВ. Как быть? 

Ответить
  • Оксана
13.05.21 19:12

Ірина, у меня такая же проблема.  

Ответить
  • Оксана
13.05.21 19:11

Фоп 1 група -жінка , іду в декрет. Лікарняний від 27.04.21 року. Соцстрах не приймає документи, оскільки на момент подачі не було сплати ЄСВ, хоча  згідно ЗУ № 2464-VI та ЗУ № 1058 такі періоди включаються в страховий стаж і в страхові виплати ФОП? 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям