Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.04.21
1781 0 Печатать

Продаж алкоголю в нічний час не може бути підставою для анулювання ліцензії

Державна регуляторна служба України знову звернулася до Київської міської ради з вимогою усунути порушення законодавства та внести зміни до рішення «Про встановлення обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових в м. Києві».

Так, пунктом 5 цього рішення надається можливість контролюючим органам звертатися до органу ліцензування з рекомендацією щодо позбавлення суб’єкта господарювання ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями у разі порушення заборони щодо їх реалізації з 23:00 до 10:00 години.

Водночас серед підстав для анулювання ліцензії, що встановлені Законом про державне регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв, немає такої підстави як порушення заборони реалізації алкогольних напоїв у нічний час.

Однак, Кодексом про адмінправопорушення визначено, що порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями у заборонений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування час доби, тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже рішення Київської міської ради від 27 вересня 2018 року №1529/5593 порушує вимоги чинного законодавства, суперечить принципам державної регуляторної політики та потребує вжиття заходів щодо приведення у відповідність.

З огляду на це, ДРС запропонувала внести зміни та виключити з рішення частину речення «… в тому числі шляхом звернення до відповідного органу ліцензування з рекомендацією щодо позбавлення суб’єкта господарювання ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями.».

За словами Голови ДРС Олексія Кучера, Служба ще на етапі погодження повідомляла розробників акта про необхідність приведення положень у відповідність до вимог чинного законодавства, проте на сесії Київської міської ради його було прийнято без урахування наданих зауважень.

«Власники столичних закладів торгівлі не можуть бути позбавлені ліцензії за продаж алкоголю після 23:00, оскільки законом не передбачена така підстава для позбавлення права на провадження діяльності. Вважаю, що місцева влада має мінімізувати недоотримання прибутків підприємцями, а не створювати додаткове адміністративне навантаження на бізнес», – зазначив Олексій Кучер.

По материалам Державна регуляторна служба

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям