Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.04.21
2170 0 Печатать

Уточнення призначення платежу платниками, які використовують єдиний рахунок

Порядком функціонування єдиного рахунка, затвердженого Постановою КМУ від 29.04.2020 р. №321 (далі – Порядок № 321) передбачений чіткий механізм перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні/не бюджетні рахунки, встановлені конкретні часові інтервали та послідовність виконання в межах поточного банківського дня окремих бізнес-процесів, пов’язаних з формуванням Реєстру платежів.

Щоб уникнути ситуацій неперерахування коштів до бюджету звертаємо Вашу увагу на дотримання вимог Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666 (зі змінами, наказом Мінфіну від 31.12.2020 р. № 847).

Під час оформлення розрахункових документів платником мають бути заповнені усі 14 обов’язкових полів реквізиту «Призначення платежу», розділених між собою знаком «;», кожне з яких містить належну інформацію або знак «;» як ознаку наявності відповідного поля у разі, коли таке поле не підлягає заповненню - останнє з 14-ти полів завжди містить знак «#» (Витяг з наказу № 847 додається).

Крім цього, в п. 15 Порядку № 321 визначено, що  за коштами, які відповідно до абзацу четвертого пункту 351.7 ПКУ є помилково сплаченими грошовими зобов'язаннями, ДПС не пізніше наступного робочого дня з дня зарахування таких коштів на єдиний рахунок надсилає платнику через електронний кабінет повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом.

Платник не пізніше наступного робочого дня після отримання від ДПС повідомлення про виявлені помилки чи розбіжності за таким розрахунковим документом визначає через електронний кабінет належність платежу відповідному одержувачу.

Якщо платник протягом зазначеного строку не визначив належність платежу відповідному одержувачу, інформація з розрахункового документа вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному одержувачу і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка з урахуванням черговості сплати, визначеної пунктом 351.6, пунктом 89.7 та пунктом 131.2 ПКУ.

Покроковий опис процесу уточнення платниками реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документу на переказ коштів на єдиний рахунок в ІТС «Електронний кабінет»

Кроки платника

КРОК ПЕРШИЙ

Увійти до приватної частини електронного кабінету за посиланням.

Вибрати у вкладці «Вхідні/Вихідні документи» документ «Повідомлення про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» за формою J/F1407201.

Увійти до вкладки «Єдиний рахунок»/«Журнал повідомлень про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок».

КРОК ДРУГИЙ

Заповнити документ «Уточнення даних «Призначення платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» за формою J/F1307301 шляхом зазначення належності платежу відповідному одержувачу не пізніше наступного робочого дня після отримання «Повідомлення про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» за формою J/F1407201.

КРОК ТРЕТІЙ

Підписати документ «Уточнення даних «Призначення платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» за формою J/F1307301 та відправити до ДПС.

КРОК ЧЕТВЕРТИЙ

Отримати квитанцію № 2 до документу «Уточнення даних «Призначення платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» за формою J/F1307301 з результатом обробки про його успішне прийняття ДПС.

Додаток: Витяг з наказу Мінфіну від 31.12.2020 р. № 847  «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України  від 24 липня 2015 року № 666».

По материалам ГУ ДПС у Харківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям