Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.04.21
2589 3 Печатать

Результативність відпрацювання аудиторами ризиків з ПДВ склала 1,3 млрд гривень

Відповідно до норм податкового законодавства перевищення суми податкового кредиту над сумою податкових зобов’язань певного звітного періоду формує від’ємне значення з ПДВ, яке може переноситися (рядок 21) до декларації наступного звітного періоду та впливати на зменшення у ньому суму податкових зобов’язань.

При цьому несумлінні платники податків зловживають таким правом та вказують недостовірні дані цього показника, перш за все, внаслідок оформлення нереальних операцій з придбання товарів/послуг та не відображення в податковому обліку фактично здійснених операцій з реалізації товарів, які нібито продовжують знаходитися у залишках.

Тільки у 2021 році підрозділами податкового аудиту ДПС перевірено 640 платників з цього питання. За результатами перевірок було зменшено від’ємне значення та донараховано ПДВ загалом на понад 1,3 млрд грн, що унеможливило подальше поширення сумнівного податкового кредиту.

Крім того, 188 платників, які задекларували понад 1,2 млрд грн від’ємного значення з ПДВ при оформленні ризикових операцій, були відсутні за податковими адресами, що унеможливило проведення їх документальних перевірок.

Реагуючи на ці факти, за наявності відповідних підстав інформацію по значній частині цих суб’єктів було направлено до комісій територіальних органів ДПС з питань зупинення реєстрації податкових накладних в ЄРПН з пропозицією розглянути можливість їх внесення до переліку ризикових платників відповідно до п. 8 Критеріїв ризиковості.

У результаті по переважній більшості суб’єктів комісіями прийнято рішення щодо їх відповідності цим критеріям та заблоковано понад 0,7 млрд грн реєстраційного ліміту в системі електронного адміністрування ПДВ.

По материалам ДПСУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Андрій
19.04.21 11:00

Знаючи принципи роботи ДПС, будь-яка операція де фігурує ПДВ є сумнівна та ризикова

Ответить
  • Елена
19.04.21 12:13

Т.е. 1,3 млрд наворовали у предприятий...
Герои!

Ответить
  • Татьяна
19.04.21 15:59

Елена, не наворовали , а "Бізнес заплатив трошки наперед..." (с) Южаніна ) ОПГ у руля Страны 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям