Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.05.14
2746 0 Печатать

Бюджетное учреждение собирается арендовать помещение у другого бюджетного учреждения

   Бюджетна установа збирається орендувати приміщення в іншої бюджетної установи. Яким чином слід оформити ці відносини та як здійснювати пов’язані з орендою платежі?
   
   
Олена Білик, м. Київ

   
   Євген Дищук
   начальник відділу інспектування
   у сфері транспорту, зв’язку та космічної діяльності
   Департаменту інспектування у сфері послуг
   Держфінінспекції України

   
   Здійснення орендних відносин у нашій державі регламентується низкою законодавчих актів, зокрема, Цивільним і Господарським кодексами України, Законом України «Про оренду державного та комунального майна» та ін. Проте саме Цивільний кодекс України визначає підґрунтя всіх майнових відносин, а отже, й орендних.
   
   Слід також зважати на характер об’єкта оренди, що обумовлює застосування того чи того закону. Коли йдеться про оренду житлових приміщень, окрім Цивільного кодексу України, слід зважати на вимоги Житлового кодексу України, якщо про оренду земельної ділянки – Земельного кодексу України і Закону України «Про оренду землі», а коли про державне чи комунальне майно – найперше Закону України «Про оренду державного та комунального майна».
   
   Якщо на балансі бюджетної установи (розпорядника бюджетних коштів) розташована будівля або приміщення, які орендує інша бюджетна установа, орендодавець укладає з орендарем договір оренди.
   
   Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно в користування за плату на певний строк. Законом мажуть бути передбачені особливості укладення і виконання договору найму.
   
   При цьому передача майна в оренду не тягне за собою виникнення в орендаря права власності на це майно, він лише користується ним протягом строку оренди.
   Наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 № 1774 (зі змінами) затверджено Типовий договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності (далі – Типовий договір оренди).
   
   У договорі оренди зазначаються перелік, площа і вартість майна, переданого в оренду, розмір орендної плати, обов’язки сторін та інші умови. Згідно з п. 10 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 № 786 (з подальшими змінами), розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна бюджетними організаціями, які утримуються коштом державного бюджету, становить одну гривню.
   
   До орендної плати не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладеного договору оренди зобов’язується надавати орендодавець.
   
   Згідно з п. 5.13 Типового договору оренди орендар зобов’язаний здійснювати витрати, пов’язані з утриманням орендованого майна, та протягом 15 робочих днів після підписання договору оренди укласти з балансоутримувачем орендованого майна договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг орендарю. Форма Примірного договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, затверджена наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 № 1774 (зі змінами).
   
   У разі, якщо приміщення використовують кілька орендарів або приміщення одночасно використовують як орендар, так і балансоутримувач, то балансоутримувач розподіляє між ними витрати на утримання майна залежно від наявності, кількості, потужності, часу, роботи електроприладів, системи тепло- і водопостачання, а в неподільній частині – пропорційно розміру орендованої організаціями площі. Тобто орендар бере участь в утриманні відповідних приміщень у відповідній пропорції.
   
   Орендодавець надає орендарям рахунки для оплати орендної плати, послуг з охорони приміщення, комунальних послуг (теплопостачання, водопостачання, електроенергія, вивезення сміття, обслуговування ліфтів тощо) та інших послуг, пов’язаних з утриманням приміщень, а орендарі оплачують їх відповідно до економічної суті платежу за відповідними кодами економічної класифікації видатків.
   
   Згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 № 333, за кодом економічної класифікації видатків 2271 здійснюється оплата теплопостачання, 2272 – оплата водопостачання та водовідведення, 2273 – оплата електроенергії, 2274 – оплата природного газу, 2275 – оплата інших енергоносіїв.
   
   Слід звернути увагу, що перелік витрат на утримання приміщень, що підлягають частковому відшкодуванню орендарем, залежить у кожному випадку від конкретних обставин. Умови відшкодування таких витрат передбачаються в договорі оренди.
По материалам Держфінінспекція
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям