Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.04.21
2406 0 Печатать

Як отримати інформацію з Держреєстру речових прав на нерухоме майно?

Міністерство юстиції України на своїй сторінці у facebook повідомляє, що щодня до Офіс протидії рейдерству надходять десятки звернень щодо отримання інформації з державних реєстрів, зокрема – з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП).

Насправді ж таку інформацію можна отримати самостійно. І це – досить просто та зручно, адже зробити це можна, не виходячи з дому!

Процедура надання інформації з Державного реєстру прав має певні особливості в залежності від того, хто і з якою метою хоче її отримати.

Тож, сьогодні розповімо вам алгоритм надання інформації з ДРП фізичним та юридичним особам.

Інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі (за умови ідентифікації такої особи з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) або в паперовій формі.

Для отримання інформаційної довідки з ДРП в електронній формі потрібно:

Зайти на сайт Міністерства юстиції України (https://minjust.gov.ua) розділ «Онлайн-сервіси» підрозділ «Інформація з Державного реєстру речових прав».

Вхід в підрозділ відбувається за допомогою ЕЦП.

Після авторизації в системі щодо об’єкта нерухомого майна можна здійснити пошук за 3 критеріями:

  • адресою;
  • реєстраційним номером об'єкту нерухомості;
  • кадастровим номером земельної ділянки.

Також можна знайти інформацію стосовно суб’єкта речового права, обтяження – фізичної або юридичної особи.

Сплатити адміністративний збір (0,0125 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб — на 2021 рік ця фінансова величина зафіксована на рівні 2270 гривень, тобто потрібно сплатити близько 30 грн).

Завантажити сформовану інформаційну довідку.

Якщо громадянин чи юридична особа хоче отримати відповідну інформацію в паперовій формі, потрібно звернутися до надавача такої інформації — державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи найближчого Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

У цьому випадку потрібно надати документ, за яким здійснюється встановлення особи, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору.

Плата за надання інформації з ДРП у паперовій формі складає 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб з розрахунку за кожні 25 сторінок, тобто за інформацію, яка розміщена на не більш як 25 аркушах паперу форматом А4, в 2021-му році потрібно сплатити 60 грн.

Акцентуємо увагу на тому, що Міністерство юстиції України не наділено повноваженнями надавати інформацію із ДРП, тому громадянам, юридичним особами, посадовцям чи іншим уповноваженим суб’єктам у випадку необхідності отримання відомостей щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень потрібно послуговуватися відповідними алгоритмами.

По материалам Міністерство юстиції України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям