Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.04.21
1101 0 Печатать

Процедура виплат компенсацій медикам буде вдосконалена!

Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань здоров‘я нації, у своєму Telegram-каналі пише, що Комітет з питань здоров’я нації зареєстрував у ВР законопроєкт № 5415, який виправить процедуру страхових виплат медичним працівникам, котрі отримали  інвалідність внаслідок коронавірусної хвороби.

Ситуація з проведенням таких виплат наразі абсолютна незадовільна. На початок квітня кошти від держави отримали лише 10 осіб. Процедура виплат залишається зарегульованою та бюрократичною.

Комітет пропонує удосконалити цей механізм та виправити неточності, які заважають Фонду соціального страхування проводити виплати.

Пропозиція Комітету стосується статті 39 Закону України № 1645 «Про захист населення від інфекційних хвороб». Ця норма зазначає, що страхова виплата проводиться медикам у разі встановлення інвалідності протягом одного календарного року. Бюджетний кодекс визначає період календарного року від 1 січня до 31 грудня.

Обмеження календарним роком не дозволяє провести виплати медику, який захворів у 2020 році, а отримав групу інвалідності у 2021 році. Внаслідок цього багато людей втрачають право на компенсацію. Адже зазвичай процес встановлення інвалідності займає декілька місяців, тому такі випадки трапляються доволі часто.

На початку квітня депутат звертався до МОЗ та Мінсоцполітики щодо історії лікаря з Київщини Євгенія Бакуновського. Медик інфікувався на «ковід» 6 жовтня 2020 року. Комісія встановила, що цей випадок пов'язаний з виробництвом та він має право на компенсацію від держави. Відповідний акт керівник лікарні затвердив 22 січня 2021 року. Але через обмеження у часі календарним роком виплата заблокована.

У законопроєкті № 5415 автори документу прибирають прив’язку до календарного року та надають можливість отримати виплати тим медикам, які через цю технічну неточність були позбавлені права на кошти від держави.

Законопроєкт вирішує лише одну з проблем, які не дозволяють медичним працівникам оперативно отримувати страхові виплати. Голова Комітету ВР з питань здоров‘я нації очікує від МОЗ пропозицій, як ще можна пришвидшити цей процес.

Позиція депутата залишається незмінною: кожен медичний працівник, який втратив здоров’я і можливість працювати через коронавірусну хворобу, має отримати компенсацію від держави.

По материалам Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань здоров‘я нації

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям