Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.04.21
2086 3 Печатать

Законопроєкти про накопичувальні пенсії доопрацють

29 квітня на засіданні Веховної Ради на доопрацювання за рекомендацією профільного комітету 311 голосами «за» направлено на доопрацювання законопроект про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення №2683 і альтернативний проект №2683-1.

Основною метою цих законопроєктів є створення накопичувальної пенсійної системи, яка повинна бути:

  • простою та зрозумілою для учасників системи, включаючи однакові умови доступу для всіх категорій осіб, що є учасниками системи;
  • дешевою, включаючи заходи з консолідації певних функцій та обмеження максимальних розмірів витрат, що відшкодовуються за рахунок активів учасників;
  • надійною, що передбачає встановлення принципів обережного інвестування та встановлення дієвих систем управління ризиками при проведенні операцій з пенсійними активами.

Проєктом № 2683 передбачалося встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку та залучення роботодавців до сплати пенсійних внесків на паритетних засадах Так, роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а учасники системи (працюючі особи) сплачуватимуть  внески у розмірі 1 % від заробітної плати (доходу). За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Роботодавець зобов’язаний пропорційно доповнювати внески працівника власними внесками в розмірі до 5% від суми заробітної плати такого працівника (наприклад, працівник обирає ставку 2%, тоді роботодавець зобов’язаний сплачувати 3 %; працівник обирає ставку 3 % - роботодавець сплачує 4 %; працівник обирає ставку 4 та більше відсотків - роботодавець сплачує 5 %).

Законопроєктом пропонувалося встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи (осіб, з заробітної плати яких здійснюються відрахування) у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Законопроєктом була запропонована комбінована модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає акумулювання внесків у Пенсійному казначействі, залучення Центрального адміністратора для здешевлення та консолідації послуг з адміністрування персоніфікованих рахунків учасників Пенсійного казначейства,  а також в недержавних пенсійних фондах, допущених до діяльності у другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.  

Управління активами коштів Пенсійного казначейства повинно було здійснюватися компаніями з управління активами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Зберігання активів Пенсійного казначейства буде здійснюватися банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Авторизація компаній з управління активами, зберігачів, недержавних пенсійних фондів, адміністраторів та страхових компаній буде здійснюватись шляхом включення їх до Реєстру авторизованих суб’єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення за умови відповідності таких суб’єктів встановленим законом  вимогам.

Учасникам системи хотіли надати право обрати пенсійний портфель (консервативний, збалансований або динамічний) авторизованої компанії з управління активами Пенсійного казначейства або авторизований недержавний пенсійний фонд. Обрати пенсійний портфель збалансованого або динамічного типу можуть учасники системи, вік яких на момент вибору такого типу  портфелю складає не більше ніж 50 років. 

При цьому свій вибір учасник системи здійснював би в електронному кабінеті учасника системи на сайті Центрального адміністратора або подає заяву встановленого зразка до органів Центрального адміністратора.

При цьому внески учасників системи, які не визначились зі своїм вибором, підлягали б автоматичному розподілу між пенсійними портфелями, управління активами яких здійснюється авторизованими компаніями з управління активами, з якими Радою Пенсійного казначейства укладені договори.

Учаснику системи пропонували надати право змінити пенсійний портфель або обрати авторизований недержавний пенсійний фонд.

Законопроєктом передбачалося, що учасники системи мали б право на отримання за рахунок коштів системи накопичувального пенсійного забезпечення одноразових виплат, прискорених виплат, програмних виплат, довічних  пенсій.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • данет
30.04.21 14:14

311 коммуняк шахраив проголосовали за МММ.  мавроди отдыхает. накопительная система в беднейшей деревне--украина  это преступление.

Ответить
  • Александр
30.04.21 18:01

Нет одной мелкой детали для накопления - государства. Копить можно пересылая в иноземные банки, где можно открыть счёт и перевести в ЗОЛОТО для сохранения.

Ответить
  • Ія
01.05.21 10:21

доопрацють - это новое украинское слово?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям