Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.05.21
2856 5 Печатать

Бізнес ініціює пропозиції до податкового законопроєкту про «Дія.Сіті»

Члени Спілки Українських Підприємців (далі — СУП)  – представники IT галузі підтримують концепцію створення особливого правового режиму «Дія Сіті» для стимулювання інноваційного бізнесу та розбудови цифрової інфраструктури. Разом з тим, Спілка проаналізувала проєкт закону № 5376 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» та має декілька зауважень до проєкту.

Так, законопроєкт передбачає, що підприємці, які подали заяву до контролюючого органу про оподаткування як платника податку на прибуток-резидента «Дія Сіті», набувають статус платника з першого числа місяця кварталу, наступного за кварталом, у якому відбулася внесення юридичної особи до реєстру резидентів «Дія Сіті». Це означає, що якщо компанію було внесено до реєстру «Дія Сіті» у січні, то пільгами ця компанія зможе скористатися тільки з квітня. Фактично, перебуваючи резидентом «Дія Сіті», компанія отримає пільгові умови оподаткування лише через три місяці.

Ми пропонуємо змінити формулювання та застосовувати пільговий режим оподаткування починаючи з кварталу, у якому компанію було внесено до реєстру «Дія Сіті».

Крім того, документ передбачає, що підприємець, який внесений до реєстру «Дія Сіті» та є платником податку на прибуток на загальних підставах, може прийняти рішення про перехід на сплату податку як платник податку-резидент «Дія Сіті», подавши заяву до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Якщо компанія не встигне в цей термін подати документи, то ще на три місяці залишиться платником податку на загальній системі оподаткування.

Пропонуємо здійснювати автоматичний обмін інформацією між реєстром резидентів «Дія Сіті» та реєстром платників податку на прибуток ДПС, та прибрати норму про необхідність подання окремої заяви.

Також, в законопроєкті за ставкою 5% (пункт 167.2 ПКУ) оподатковуються доходи платника податку – спеціаліста резидента «Дія Сіті», що виплачуються на його користь резидентом «Дія Сіті», у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Єдиний соціальний внесок для резидентів «Дія Сіті» встановлюється у розмірі 22% від розміру винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг –контрактами, однак не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

При цьому, ФОП сплачує єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від мінімальної заробітноі плати, встановленої станом на початок року.

Тобто, для гіг-працівників ЄСВ буде нараховуватись у розмірі 22% від винагороди, у той час як для ФОП цей збір буде значно меншим.

Спілка пропонує визначити розмір ЄСВ для гіг-працівників на рівні з розміром ставки ФОП.

СУП звертається з проханням врахувати надані пропозиції при розгляді та доопрацюванні законопроєкту у Парламенті.

По материалам Спілка Українських Підприємців

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Облікове Діло
05.05.21 09:12

Мертвонароджений цифровий колгосп.

Ответить
  • eMelya
05.05.21 10:20

Дякую за епітет "цифровий колгосп". Саме думав, як назвати намагання бути "впереди планеты всей" не маючи ні бази ні достатньої кількості спеціалістів. 

Ответить
  • Оксана
05.05.21 10:54

Ми вже побачили які там специ на прикладі нового об'єднаного звіту....

Ответить
  • Людмила
22.07.21 19:54

Мне отказали в субсидии по причине "совокупный доход меньше минимальной зарплаты" В месяц.
Где логика?  Кто может объяснить?  Кто это придумал? Маленький доход (официальный), Нет субсидий. 

Ответить
  • Алла
18.08.21 20:10

Тоже отказали в субсидии хоть и получали ее в зимний период.Единый взнос предприятие где работает дочь,оплатило в полном объеме,но вот зарплата получилась в совокупности меньше минимальной.Мы теперь без средств к выживанию остались.Два инвалида второй группы с минимальными пенсиями.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям