Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.05.21
3100 0 Печатать

Подання декларації з податку на нерухоме майно

Під час заповнення декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з юридичних осіб платники податків часом припускаються помилок, зокрема у розділах Додатків 1 та 2 декларації, що призводить до некоректних розрахунків податкових зобов’язань та може стати приводом для проведення контролюючими органами документальної позапланової перевірки.

Звертаємо увагу на найбільш поширені помилки за результатами здійсненого аналізу податкової звітності із зазначеного податку.

Так, при заповненні форми Додатків 1 та 2 до декларації платниками некоректно зазначаються або взагалі не зазначаються такі обов’язкові дані:

Площа об’єкта оподаткування

Задекларовано загальну площу об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, яка перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), при цьому сума що підлягає сплаті до бюджету у колонці 15 Додатку 1 до Декларації дорівнює «0».

За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної або юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів «а» - «г» підпункту 266.7.1 ПКУ, збільшується на 25.000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку) (266.7.11 ПКУ).

Розмір мінімальної заробітної плати

Розмір мінімальної заробітної плати зазначається відповідно до встановленої на 01 січня звітного року (станом на 01.01.2021 р. – 6000 грн);

Ставка податку

Ставка податку у відсотках визначається рішенням органу місцевого самоврядування, перелік яких можна знайти на офіційному сайті відповідного органу.

Інформація щодо пільг

Код пільги її розмір та суму слід зазначити відповідно до Довідника пільг.

Некоректне заповнення інформації щодо пільг унеможливлює здійснення аналізу та узагальнення інформації щодо наявних пільг по регіонам та в цілому по Україні.

Звертаємо увагу, що Додатки 1 та 2 до Декларації заповнюються з урахуванням приміток, які містяться у затвердженій формі податкової звітності.

Чинну електронну форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можна знайти за посиланням офіційному вебпорталі ДПС України.

Крім того, на офіційному вебпорталі ДПС  розміщено електронні форми документів для подання звітності по всіх податках та зборах.

По материалам Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям