Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.05.21
6360 11 Печатать

Неналежне виконання обов’язків або службова недбалість посадовців ДПС та ДФС призвели до розповсюдження схемного податкового кредиту, - висновки слідчої комісії

Спеціалістами Єдиної служби правової допомоги (далі - Служба) з 2018 року проводиться адвокаційна кампанія "Правомірність зупинення та відмови реєстрації податкових накладних". Зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК) запроваджене у 2017 році через роботу системи моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР) з метою протидії формуванню «схемного» податкового кредиту з ПДВ.

Постановою Верховної Ради України від 24 квітня 2020 року № 568-IX утворено тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України. Факти було оприлюднено Ігорем Уманським (міністром фінансів у березні 2020 року) під час інтерв’ю наданого виданню Лівий Берег 02.04.2020 року: «Від «скруток» із ПДВ бюджет недоотримує в середньому 5 мільярдів на місяць»

Основним завданням ТСК було визначено: розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, зокрема, Державної фіскальної служби України, Державної податкової служби України та Державної митної служби України, які призвели до недоотримання доходів Державного бюджету України в особливо великих розмірах, у період з 1 січня 2019 року по грудень 2020 року включно.

Попередній звіт було подано у жовтні 2020 року. Постановою ВР України від 2 грудня 2020 року № 1034-IX взято до відома попередній звіт ТСК. Серед іншого вирішено - звіт ТСК про виконану роботу заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України до 15 травня 2021 року.  

26.04.2021 року у ВР України зареєстровано звіт ТСК. У звіті ТСК викладено висновки (п. 1-25) та пропозиції (п. 1-5).


Спеціалістами Служби проведено аналіз звіту ТСК оприлюдненого у квітні 2021 року, за результатами якого встановлено неповноту розслідування членами ТСК причин неефективності протидії формуванню «схемного» податкового кредиту з ПДВ та неврахування комісією фактів та обставин, які мають суттєве значення для ефективності розслідування.

Так, у висновках звіту, серед іншого, зазначено, що:

«ТСК встановлено численні факти неналежного виконання посадових обов’язків або службової недбалості посадових осіб Державної фіскальної служби України та Державної податкової служби України щодо виявлення та подальшого відпрацювання суб’єктів господарювання ризикової категорії, а саме:

  • порушення вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», зокрема п. 6 «платник податку відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється. Питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку розглядається комісією регіонального рівня. Комісія регіонального рівня постійно проводить моніторинг щодо відповідності/невідповідності платників податку критеріям ризиковості платника податку»;
  • порушення вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 р. №117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», зокрема п. 6 «У разі коли за результатами моніторингу платник податку, яким складено податкову накладну/розрахунок коригування, відповідає критеріям ризиковості платника податку, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється»;
  • порушення вимог листа ДФС від 07.08.2019 № 1962/99-99-29-01-18, зокрема «комісія регіонального рівня постійно обраховуює та проводить моніторинг щодо відповідності/невідповідності платників податку критеріям ризиковості платника податку». «Якщо виявлено, що платник податків має ознаки ризиковості згідно з пунктом 1.6 цих Критеріїв, то такий платник податків виноситься на розгляд Комісії в той самий день і вноситься до переліку ризикових платників у день проведення засідання Комісії, на якому прийнято відповідне рішення».

Неналежне виконання даних вимог призвело до надання можливості підприємствам ризикової категорії безперешкодно здійснювати реєстрацію податкових накладних, тим самим генерувати та розповсюджувати схемний податковий кредит по ланцюгу постачання, що призвело до значних втрат бюджету.»

З даного приводу спеціалісти Служби наголошують, що членами ТСК не враховано той факт, що визначення підстав зупинення реєстрації ПН/РК листами ДФС (у період дії постанови КМУ 117) визнано протиправним у судовому порядку. Як наслідок лист ДФС від 07.08.2019 №1962/99-99-29-01-18 є протиправним. Про зазначені обставини Службою ще в червні 2020 року офіційно було повідомлено голову ТСК народного депутата України І. Крулько та членів ТСК, а також надано всі необхідні матеріали, в тому числі, рішення Верховного Суду у справі 826/12108/18 щодо визнання протиправною в частині постанови КМУ № 117 від 21.02.2018 року. 

За висновками спеціалістів Служби корупційні факти, які є предметом розслідування ТСК, щодо службових осіб Державної податкової служби України (Державної фіскальної служби України), можуть бути наслідком службової недбалості з боку керівництва Міністерства фінансів України, якими не вжито відповідні заходи контролю за діяльністю вищезазначених державних органів та не забезпечено своєчасного приведення у відповідність підзаконних нормативних актів, які б мали регулювати запобігання та протидію злочинним схемам з ПДВ.

За матеріалами Служби 23.05.2019 року Державним бюро розслідувань було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 62019000000000711 за статтею 367 ККУ "Службова недбалість" за фактом службової недбалості керівництва Міністерства фінансів, якими не забезпечено своєчасне нормативне розроблення підстав зупинення ПН/РК, що призвело до визнання зупинення реєстрації податкових накладних у судовому порядку протиправними та завдало збитків державному бюджету. Також за матеріалами Служби Національним антикорупційним бюро України розпочато кримінальне провадження № 5202000000000340 за за ч. 2 статті 367 ККУ.

Детально інформація викладена у матеріалах: 

Головою ТСК було повідомлено про те, що отримані документи та інформація будуть використані під час розслідування.

Враховуючи той факт, що у своєму звіті ТСК посилається на лист ДФС, який є протиправним, членами ТСК не враховано матеріали отримані від Служби та висновки Верховного Суду у справі 826/12108/18. 

Слід зазначити, що в плані ТСК на період роботи грудень 2020 року – квітень 2021 року було зазначено: здійснити аналіз судово-претензійної роботи по справах, пов’язаних з зупинкою податкових накладних та відпрацюванням сумнівного податкового кредиту. Результативність дій ДПС у відстоюванні інтересів Держави по даній категорії справ. Натомість спеціалісти Служби констатують відсутність у звіті ТСК зазначеного аналізу.

За висновками спеціалістів Служби членами ТСК не взято до уваги та не перевірено інформацію і факти повідомлені Службою, що керівництвом ДПС (ДФС) всупереч інтересам служби не забезпечено своєчасного приведення нормативних документів у відповідність до вимог Податкового кодексу, а керівництвом Мінфіну не забезпечено належного контролю дотримання законодавства зі сторони ДПС (ДФС), що спричинило протягом 2018-2020 років безпідставне порушення прав платників податків та відновлення реєстрації податкових накладних у судовому порядку, в тому числі, підприємствами, які за даними органів досудового слідства мають очевидні ознаки фіктивності та здійснюють формування незаконного податкового кредиту з ПДВ. 

Також за висновками спеціалістів Служби постанова КМУ 1165 від 11.12.2019 року та наказ Мінфіну 520 від 12.12.2019 року не відповідають положенням Податкового кодексу України, містять значні правові невизначеності та суперечності, що спричиняє визнання дій органу ДПС протиправними та відновленню реєстрації ПН/РК в суді за формальними підставами, в тому числі, підприємствами, які задіяні у схемах з формування незаконного податкового кредиту з ПДВ.  

Детально інформація щодо роботи СМКОР викладена в матеріалах:

Протиправність та неефективність сучасної моделі СМКОР. Висновки та пропозиції

З метою нормативного врегулювання існуючих проблем в червні 2020 року Службою вносились чергові пропозиції до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, зокрема, через звернення до члена комітету - народного депутата Южаніну Н.П., якою було направлено відповідного листа з пропозиціями до голови та членів комітету.

За результатами розгляду звернення головою комітету Гетманцевим Д.О., серед іншого, повідомлено про те, що запропонована пропозиція - замінити механізм зупинення податкових накладних додатковою підставою для проведення позапланової перевірки платників податків, у яких виявлені ризики з ПДВ та правом контролюючого органу застосовувати адміністративний арешт активів (з судовим контролем) потребує додаткового обговорення з експертами, громадськими організаціями, Державною податковою службою України, Міністерством фінансів України.

Як зазначають спеціалісти Єдиної служби правової допомоги, обговорення запропонованих пропозицій із залученням експертів Служби не відбувалось. 

Висновок

За висновками спеціалістів Служби членами ТСК, утвореної постановою Верховної Ради України від 24 квітня 2020 року№ 568-IX, не досліджено факти службової недбалості та бездіяльності службових осіб Мінфіну та ДПС (ДФС) щодо необхідності своєчасного приведення нормативних документів у відповідність до вимог Податкового кодексу України. Відповідно звіт ТСК, всупереч статті 21 закону "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України", не містить висновки і пропозиції про факти і обставини повідомлені Єдиною службою правової допомоги, які не були перевірені, із зазначенням причин, з яких перевірка не здійснювалася.

Про зазначені обставини прийнято рішення повідомити народних депутатів України - членів ТСК. 

По материалам "Єдина служба правової допомоги", сайт 3222.UA

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Володимир
13.05.21 13:02

Бізнес вимагає посилити боротьбу з ним! Душіть, топчіть! Гетманцев, вперед!

Ответить
  • Елена
13.05.21 13:06

Вывод только один - начнут еще больше блокировать и отказывать в разблокировке!!!
И как всегда - нет конкретных фамилий, штрафов, уголовных дел...
Опять бла-бла бла...
Их цепляет кредит... но у кого-то это же обязательства!!!

Ответить
  • Ірина
13.05.21 16:10

Елена,печально будут еще больше блокировать это 100%. У нас ФОП и месяца не проработал ,обороты смешные... и уже заблокировали налоговую

Ответить
  • Елена
13.05.21 13:08

На голгофу  ДПС+ДПИ+КМУ

Ответить
  • Тетяна
13.05.21 13:13

Та ладно!!! Не может быть!!! 

Ответить
  • Ксюша
13.05.21 13:23

 А при чем здесь службова недбалисть. Больше подходит что  они и возглавляют. И зачем так громко , если все равно никого не кажут. 

Ответить
  • лате
13.05.21 13:25

Специально блокируют, а потом надо заплатить, чтобы протолкнуть таблицу, чтобы налоговые накладные не блокировали. Это ужас, что творят. Взяточники как были, так и остались в регионах.

Ответить
  • Наталія
13.05.21 14:08

Нашему предприятию заблокировали все налоговые после 15.04.2021 - и это у нас ничего не менялось с 2005 года, мы ІТ фирма и постоянно платим ПДВ т.к. мало входящего. Сейчас огромное кол-во скан копий делаем, делаем и высылаем, прикрепляем. Принятая таблица - не факт что разблокируют ! Мне очень жаль бухгалтеров предприятий-производителей. Сейчас сидим как на иголках постоянно в напряжении или разблокировали. А ещё в период карантина наша фирма еле удержалась чтобы не закрыться и вот "прилетело"

Ответить
  • Анатолий
13.05.21 15:20

Депутат Крулько только а ток шоу правильный и справедливый ,а как дошло до расследования  деньгами запахло и того кого надо было привлечь или назвать кто же занимался  неблаговидными делами попросту струсил эх депутат ты депутат ноль ты полный

Ответить
  • Александр
13.05.21 17:22

Анатолий,
"Правильный и справедливый" стоит дороже.
Говорить надо правду. Делать как надо покупателю - закон бизнеса.

Ответить
  • Александр
13.05.21 17:17

Наградить всех премиями и отправить в депутаты, там свои челы нужны.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям