Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.05.21
13154 6 Печатать

ДПС буде по-новому визначати критерії ризику платника та формувати план перевірок

ДПС оприлюднила проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження змін до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків».

Проєктом наказу передбачено внесення зміни назви територіального органу ДПС «Офіс великих платників податків ДПС» на «міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків» з метою належного функціонування міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків у частині формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Також Проєктом наказу удосконалюються критерії ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків.

Використання критеріїв ризику дає змогу задіяти механізм першочергового реагування на ті підприємства, щодо яких існує велика вірогідність недоплати або приховування об’єкта оподаткування, а також сприяє зменшенню кількості суб’єктів господарювання, що перевіряються.

У зв’язку зі змінами форми та порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ у частині скасування додатка 5 до декларації з ПДВ з переліку критеріїв відбору платників податків – юридичних осіб високого ступеня та критеріїв відбору платників податків – постійних представництв та представництв нерезидентів виключається критерій ризику «наявність розбіжностей у платника податків згідно із системою автоматизованого співставлення податкового зобов’язання та податкового кредиту у розрізі контрагентів (завищення податкового кредиту) у сумі понад 1 млн грн або понад 5 відсотків загальних обсягів податкового кредиту, але не менше ніж 100 тис. грн» за відсутності джерела  інформації для розрахунку ризику.

При цьому для підвищення точності відбору до контролю найбільш ризикових суб’єктів господарювання змінюється редакція критерію ризику середнього ступеня платників податків – юридичних осіб «наявність розбіжностей між обсягами задекларованих у податкових деклараціях з ПДВ податкових зобов’язань або податкового кредиту та обсягами податкових зобов’язань або податкового кредиту з ПДВ за даними Єдиного реєстру податкових накладних на 5 та більше відсотків» на таку: «наявність розбіжностей у платника податків між даними податкової декларації з податку на додану вартість та ЄРПН у сумі понад 1 млн грн або понад 5 відсотків загальних обсягів податкового кредиту, але не менше ніж 100 тис. грн».

Крім того, за результатами моніторингу існуючих критеріїв ризику прийнято рішення щодо перенесення критерію ризику «декларування експортних та/або імпортних операцій без фактичного здійснення таких операцій» з високого ступеня до критеріїв ризику середнього ступеня. Також критерії ризику середнього ступеня доповнюються новим критерієм «сплата податку на прибуток за відповідний рік у обсязі менше 1,5 відсотка від обсягу відшкодованого податку на додану вартість у розмірі понад 10 млн грн впродовж календарного року».

З переліку критеріїв ризику середнього ступеня для платників податків – юридичних осіб видаляється критерій «наявність негативних рішень комісії ДПС у системі автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризику, достатніх для зупинення реєстрації ПН протягом трьох звітних періодів» через те, що зупинка ПН/РК, а також факт відмови комісією контролюючого органу у реєстрації ПН/РК на сьогодні не може вважатись ризиком, оскільки з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» по зупинених накладних платник може подати повідомлення та пакет документів, за наслідками розгляду яких ПН/РК можуть бути зареєстровані.

У разі відмови платник має право подати скаргу до комісії центрального рівня, за наслідками розгляду якої також ПН/РК можуть бути зареєстровані. При цьому підставою відмови у реєстрації ПН/РК та незадоволення скарги є ненадання/надання не в повному обсязі пакета документів або пояснень, що не може вважатись ризиком.

Також з метою удосконалення системи ризикоорієнтованого податкового контролю критерії відбору до плану-графіка платників податків – фізичних осіб доповнюються:

трьома критеріями ризику високого ступеня:

  • наявність інформації про непідтвердження реального здійснення операцій, встановлення підміни номенклатури товару в ланцюгах постачання, у тому числі із сумою податку на додану вартість понад 100 тис. грн;
  • обсяг придбання, без податку на додану вартість, відображений у податкових деклараціях з податку на додану вартість, становить 75 або більше відсотків обсягу постачання, без податку на додану вартість, відображеного у податкових деклараціях з податку на додану вартість;
  • включення до складу витрат в податковій декларації про майновий стан і доходи сум амортизаційних відрахувань при відсутності в інформаційних системах відомостей щодо наявності власних об’єктів оподаткування.

та одним критерієм середнього ступеня:

  • декларування доходу понад 1 млн грн при  відсутності зареєстрованого реєстратора розрахункових операцій та відомостей щодо відкритих розрахункових рахунків.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань можна надсилати на адресу розробника (Державна податкова служба України): поштову – 04655, м. Київ, Львівська площа, 8, та електронну – nmetlashevska@tax.gov.ua.

Додаткові матеріали

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
25.05.21 10:24

25% теоретических наценок их не устраивает. Похоже, авторы на Алиэкспресс работали.

Ответить
  • *
26.05.21 12:26

Елена, а правило первого события они вообще забыли? Господи, усмири этих тварей! Дай им по паре, что ли. Пусть успокоятся. 

Ответить
  • Елена
25.05.21 10:58

Даже вчитываться не хочу. Всем давно понятно, что  в априори, если  вы не имеете крышу в Раде, автоматический вы "ризикові", и чем выше ваши обороты и крыша только из шифера, тем ближе и больше вы приближаетесь к  "найбільш ризикових суб’єктів"

Ответить
  • Марина
25.05.21 13:33

Елена,правильно, набор слов...

Ответить
  • Микола
31.05.21 09:42

шулеры  они  и  есть  шулеры,  ьыли одни - пришли другие  и  все  под  себя 

Ответить
  • Наталия
31.05.21 11:18

А меня умилило следующее;"прийнято рішення щодо перенесення критерію ризику «декларування експортних та/або імпортних операцій без фактичного здійснення таких операцій» з високого ступеня до критеріїв ризику середнього ступеня".  Данные таможни есть- а ризик был высокий... Не верят собственным госслужбам...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям