Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.05.21
4745 2 Печатать

Переказ через термінали у сумі 5000 грн: незручності можуть усунути

Вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тисяч гривень, та відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень.

Так, обмеження застосовується при зарахуванні на рахунок готівки в сумі 5 тисяч гривень або більше, відправнику (ініціатору платежу) необхідно ідентифікувати себе для банку (раніше це було необов'язково).

Таким чином, фінансовий моніторинг станом на даний час не поширюється на переказ на суму 4999 гривень, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму 5 тисяч гривень уже підлягає заходам фінансового моніторингу.

Вказаний факт призводить до незручностей як для користувачів платіжними терміналами самообслуговування, які не мають точної суми у вказаному розмірі 4999 гривень та відповідно позбавлені можливості здійснити грошовий переказ шляхом внесення готівкових коштів на суму 5000 гривень, а також банків та фінансових установ, що змушені передбачати нові сервіси програмного обслуговування для переказу здачі в розмірі 1 гривні з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу.

Зважаючи на це, існує необхідність усунути дану невідповідність та передбачити, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень.

Для усунення зазначених незручностей, на розгляд Верховної Ради пропонується проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо уточнення окремих положень» (реєстр. № 5559). Законопроєктом пропонується внести зміни до пункту 8 частини вісімнадцятої статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», якими передбачити застосування заходів фінансового моніторингу у випадку переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень. 

Прийняття цього документу дозволить усунути недоліки формулювань законодавства щодо встановлених обмежень у сфері застосування фінансового моніторингу при здійсненні переказу коштів готівкою в межах України.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
31.05.21 12:22

УСУНУТИ НЕЗРУЧНОСТІ У 1 ГРИВНУ - ЦЕ КРУТО!!!!!!!!!11

Ответить
  • Дмитро
01.06.21 15:42

Все для людей
Покращувателі 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям