Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.06.21
1688 0 Печатать

Суд підтвердив законність націоналізації ПриватБанку

Господарський суд міста Києва 2 червня 2021 року закрив провадження у справі за позовом колишнього міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета про визнання недійсними договорів купівлі - продажу ПриватБанку, внаслідок яких держава набула у власність 100% акцій ПриватБанку в грудні 2016 року. Згаданий позов було подано до ПриватБанку, Міністерства фінансів та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за участі третіх осіб – Національного банку та Кабінету Міністрів.

"Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення суду. Таке рішення суду ухвалене у зв’язку із застосування Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" №590-ІХ, – прокоментував рішення суду начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук. – Відповідно до цього закону єдиний спосіб захисту прав осіб, які є або були учасниками банку, - відшкодування завданої шкоди у грошовій формі. Відповідно до прикінцевих і перехідних положень Закону № 590-ІХ судові провадження в господарських справах за позовом колишнього учасника банку у разі невідповідності обраних позивачем способів захисту вимогам Господарського процесуального кодексу України підлягають закриттю".

Віктор Григорчук також нагадав, що відповідно до статті 41 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" після укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку та їхньої передачі інвестору держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані нею акції банку та такі акції не можуть бути витребувані на користь попереднього власника.

Ексголова правління ПриватБанку Олександр Дубілет у грудні 2019 року подав позов до Господарського суду міста Києва до ПриватБанку, Міністерства фінансів та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за участі третіх осіб – Національного банку та Кабінету Міністрів про визнання недійсними договорів купівлі – продажу акцій ПриватБанку. 

На сьогодні колишні акціонери та топ-менеджери ПриватБанку продовжують у судах оскаржувати процедуру націоналізації ПриватБанку.

Довідково

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку 18 грудня 2016 року. 

Перехід ПриватБанку у власність держави відбувся відповідно до ст. 41.1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Це рішення допомогло уникнути системних ризиків для банківського сектору та стало запорукою збереження фінансової стабільності у країні.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям