Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.06.21
1590 0 Печатать

Застосування змін щодо встановлення відповідності умов контрольованих операцій з сировинними товарами принципу "витягнутої руки"

Як у період з 23 травня 2020 року по 31 грудня 2020 року (включно) застосовуються зміни щодо встановлення відповідності умов контрольованих операцій з сировинними товарами принципу "витягнутої руки" (підпункти 39.3.3.4 - 39.3.3.8 ПКУ)?

Законом України від 16.01.2020 р. № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі - Закон № 466) внесені зміни щодо встановлення відповідності умов контрольованих операцій з сировинними товарами принципу "витягнутої руки" (підпункти 39.3.3.4 - 39.3.3.8 ПКУ).

Відповідно до вимог підпункту 39.3.3.4 ПКУ:

1) перелік сировинних товарів визначається Кабінетом Міністрів України;

2) центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (Державна податкова служба України), оприлюднює рекомендований (невиключний) перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін на своєму офіційному вебпорталі до початку звітного року;

3) центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (Міністерство фінансів України), може визначати (відповідно до вимог та методів, передбачених статтею 39 ПКУ) окремі порядки встановлення відповідності умов контрольованої операції щодо сировинних товарів принципу "витягнутої руки".

Такі порядки та зміни до них повинні бути затверджені до 1 липня поточного року та набирають чинності не раніше ніж з 1 січня року, наступного за роком їх затвердження. У разі затвердження таких порядків встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки" для контрольованих операцій з сировинними товарами здійснюється платниками податків і контролюючими органами з урахуванням вимог відповідного порядку.

Отже, необхідною складовою для реалізації вказаних норм щодо контрольованих операцій з сировинними товарами є затверджений Кабінетом Міністрів України відповідний перелік таких товарів.

Таким чином, оскільки постанова КМУ від 09.12.2020 р. № 1221 «Про затвердження переліку сировинних товарів та визнання такою, що втратила чинність постанови КМУ від 08.09.2016 року № 616» набула чинності з 1 січня 2021 року, норми ПКУ, що регулюють встановлення відповідності умов контрольованих операцій з сировинними товарами принципу "витягнутої руки" (підпункти 39.3.3.4 - 39.3.3.8 ПКУ), застосовуються починаючи з 1 січня 2021 року.

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям