Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.06.21
874 0 Печатать

ФОП - платники ЄП, які здійснюють перевезення пасажирів, на їх вимогу зобов’язані видавати білети

Згідно ст. 39 Закону України № 2344-III «Про автомобільний транспорт» документом для регулярних пасажирських перевезень для пасажира є квиток на проїзд в автобусі та на перевезення багажу (для пільгового проїзду - посвідчення особи встановленого зразка чи довідка, на підставі якої надається пільга), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - електронний квиток та документи для пільгового проїзду.

Пунктом 41 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від 18.02.1997 р. № 176 (далі – Постанова № 176) встановлено, що  пасажир повинен мати квиток на проїзд в автобусі (для пільгового проїзду - посвідчення особи встановленого зразка чи довідку, на підставі якої надається пільга), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - електронний квиток та документи для пільгового проїзду.

У разі перевезення багажу пасажир повинен мати квитанцію на перевезення багажу.

Типові форми квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування встановлені Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 25.05.2006 р. № 503.

Пунктом 6 ст. 9 Закону України № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон № 265) передбачено, що РРО та/або програмні РРО (далі - ПРРО) та розрахункові книжки (далі - РК) не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (ФОП, які не застосовують РРО та/або ПРРО відповідно до Податкового кодексу України ).

Разом з тим, згідно з п.15 ст.3 Закону № 265 СГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України від 12.05.1991 р. №1023-XII «Про захист прав споживачів» (далі - Закон №1023).

Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену Законом №1023, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

Отже, ФОП - платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів, не зобов’язані застосовувати РК та книги обліку розрахункових операцій.

Проте, з метою виконання вимог Закону №1023 та Постанови №176, на вимогу пасажирів, такі особи зобов’язані видавати відповідні документи, за формою, затвердженою Наказом № 503.

По материалам ГУ ДПС у Київській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям