Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.06.21
1763 5 Печатать

Чи має право ЮО - платник ЄП укладати договори переуступки прав вимоги боргу щодо відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг)?

Відповідно до п. 291.6 ПКУ платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Згідно з п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Відступлення права вимоги - операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації (п.п. 14.1.255 ПКУ).

Згідно із ст. 512 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі - ЦКУ) кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ст. 513 ЦКУ).

Боржник у зобов’язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом (ст. 520 ЦКУ).

Враховуючи вищезазначене, укладення договору переуступки прав вимоги боргу юридичними особами – платниками єдиного податку третьої групи є механізмом розрахунку по правочину купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) не у грошовій формі, а отже не дає права суб’єкту господарювання застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

По материалам ГУ ДПС у Харківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
16.06.21 09:28

А у випадку, коли єдинопадатник, який не може розрахуватися за отриманий товар, заключає договір, отдаючи своє право погашення боргу за придбаний товар іншому підприємству( це ж у єдиноподатника витрати, не дохід), теж не дає права суб’єкту господарювання застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку і звітності?
 

Ответить
  • Вячеслав
16.06.21 13:45

Татьяна, У вас по договору переуступки возникает долг в этой сумме перед новым предприятием. Ведь так же? Главное, чтобы вы не закрыли свой долг перед новым предприятием отгрузкой товаров (работ, услуг).

Ответить
  • Светлана
16.06.21 11:23

Не розумію, гроші поступили від іншої особи  на  рахунок .У підприємства  дохід .Сплачується   податок. То у чому  тут проблема.

Ответить
  • Вячеслав
16.06.21 13:37

Светлана, проблема в головах у налоговиков. Формально можно назвать переуступку у единщика расчетом с покупателем. Но! Статья 291.6 однозначно говорит о расчетах за отгруженные товары (работы, услуги). И если зайдут деньги от нового кредитора, то это будет денежный расчет за отгруженные товары (работы, услуги). Главное закрыть всё деньгами. Не встречал судебной практики по этому вопросу, но, думаю, если она будет, то положительная для единщика.

Ответить
  • Вячеслав
16.06.21 13:53

...или последний платеж всё же не будет расчетом за отгруженные товары? Ведь он будет уже не по договору поставки, а по договору переуступки прав требования. Тогда налоговики правы.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям