Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.05.14
987 2 Печатать

Ориентировочный алгоритм действий налогоплательщика в случае прекращения предпринимательской деятельности

   Якщо підприємець - фізична особа вирішила припинити свою підприємницьку діяльність, це необхідно зробити враховуючи порядок та терміни, визначені Законом України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців». І, головне, слід пам’ятати – доки процедуру припинення не доведено до кінця, доки державний реєстратор не внесе відповідний запис про припинення підприємницької діяльності, ФОП – є підприємцем з усіма витікаючими з цього статусу наслідками.
   
   І етап: звернення до державного реєстратора.
   
   Для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи – підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності така фізична особа – підприємець (ФОП) або уповноважена нею особа повинні подати за належним місцем проведення державної реєстрації (до держреєстратора) наступні документи:
   
   - заяву про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємцем;
   
   - документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття ФОП рішення щодо припинення підприємницької діяльності;
   
   Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи – підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності є датою початку процедури припинення ФОП підприємницької діяльності.
   
   ІІ етап: звернення до ДПІ.
   
   Після прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності та внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності фізична особа - підприємець зобов'язана подати до органу державної податкової служби за основним місцем обліку:
   
   - заяву про зняття з обліку платника податків за формою N 8-ОПП (за бажанням, адже відповідна інформація надходить до органу доходів і зборів від державного реєстратора);
   
   - оригінали документів, що видаються органами ДПС платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за формою N 4-ОПП, інші довідки тощо) і підлягають поверненню до органу ДПС;
   
   - завірені органом ДПС копії цих документів, якщо такі видавалися та підлягають поверненню до органу ДПС;
   
   ІІІ етап: отримання довідки про відсутність заборгованості по податках.
   
   Коли процедура зняття з обліку в органах державної податкової служби буде вже завершена, підприємець отримує довідку про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов’язкових платежах) за формою №22-ОПП та № 3-ЄСВ. Ця довідка дійсна протягом двох місяців від дня її реєстрації.
   
   IV етап: реєстрація припинення підприємницької діяльності.
   
   Не раніше двох місяців з дати публікації у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації об’яви про початок процедури припинення в органах державної реєстрації проводиться державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем.
   
   Фізична особа – підприємець подає державному реєстратору особисто або через уповноважену особу такі документи:
   
   - заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем за її рішенням;
   
   - довідку відповідного органу доходів і зборів про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів;
   
   - довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів до Пенсійного фонду України і фондів соціального страхування;
   
   - довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.
   
   І тільки після цього вноситься запис про припинення підприємницької діяльності та підприємницька діяльність вважається припиненою.
По материалам Територіальні органи Міндоходів у Кіровоградській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Догадливая
08.05.14 10:13

В другому етапі забули: звернення до пенсійного фонду, щоб довідку отримати, треба за нею звернутися, та ще перевірку пройти, та ще, якщо наймані робітники були то і по фондам пройтися,якщо реєструвався до 2011р.( чи коли вони там злилися) то з перевіркою! Вообще как всегда у Минздоха, лишь бы, простите. пукнуть!

Ответить
  • ДИНА
08.05.14 11:44

раздражает..тот факт.. что предыдцущие "законодатели".. что сегодняшние..бееесконечно декларировалии сегодня мелят.. о каком то мифическом... упрощении открытия.. юр-физ-лица.. но никогда.. но на самом деле ... особой проблемы тут не было.. а вооот закрытие.. реально сложный процесс... по крайней мере.. для юр/лица.. .как же они далеки от реальностей..

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям