Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.06.21
949 0 Печатать

Заповнення звітності про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначено  Законом України від 19.12.1995 р. № 481-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (далі - Закон № 481).

Згідно зі ст. 16 Закону № 481, суб'єкти господарювання (у тому числі іноземні суб'єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати такі ліцензії, щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, за формою, встановленою цим органом.

Наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 р. № 49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» зі змінами та доповненнями (далі - Наказ № 49) затверджено, зокрема, № 3-РС "Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів" (далі - Звіт № 3-РС) та Порядок її заповнення (далі - Порядок).

Відповідно до розділу I Порядку:

Звіт № 3-РС подають суб'єкти господарювання, які виробляють тютюнові вироби, незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі.

Звіт № 3-РС в електронній формі подається засобами електронного зв'язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, як передбачено для податкової звітності.

Звіт № 3-РС складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДПС за основним місцем обліку суб'єкта господарювання.

Відповідно до п. 2 розд. ІІ Порядку у графі 3 Звіту № 3-РС зокрема зазначаються одиниці виміру тютюнових виробів, які застосовуються при складанні Звіту N 3-РС:

— тютюнова сировина УКТ ЗЕД 2401 - млн. штук або тонни;

— тютюнова сировина УКТ ЗЕД 2403 - млн. штук або тонни.

Електронна форма Звіту № 3-РС передбачає заповнення показників з точністю до шести знаків після коми.

Таким чином при складанні Звіту № 3-РС відображаються показники зокрема тютюнової сировини УКТ ЗЕД 2401, тютюнової сировини УКТ ЗЕД 2403 в млн. штук або тоннах з округленням до шести знаків після коми.

Згідно з п. 2 розд. ІІ Порядку Звіту № 3-РС інформація щодо залишків тютюнової сировини на початок та кінець звітного періоду зазначається у графах:

У графі 4 зазначається залишок продукції власного виробництва.

У графі 5 зазначається кількість імпортованої продукції, у тому числі сировини, у звітному місяці.

У графі 11 зазначається кількість реалізованої у звітному місяці імпортованої тютюнової продукції, у тому числі сировини.

У графі 13 надаються необхідні пояснення.

Враховуючи зазначене, інформація щодо залишків тютюнової сировини на початок та кінець звітного періоду зазначається у графах 4, 5, 11 та у разі необхідності графі 13 форми Звіту № 3-РС.

Також повідомляємо, що згідно з ч. 2 ст. 17 Закону № 481 у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого КМУ видавати відповідні ліцензії тягне за собою накладання штрафу у розмірі 17000 гривень.

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям