Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.06.21
3095 1 Печатать

Актуальні питання, які виникають під час здійснення роздрібної торгівлі пальним з автозаправної станції через паливороздавальні колонки із застосуванням РРО

У суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним з автозаправної станції через паливороздавальні колонки з застосуванням реєстратора розрахункових операцій, виникають питання щодо формування Довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального та аналізу Витягу щодо отримання в електронному вигляді повідомлення про результати співставлення показників обсягу обігу та залишків пального.

Відповідно до п. 232.1 ПКУ одиницею обліку обсягів пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового є літри, приведені до температури 15° C, - для пального. При цьому відпущені літри в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, для цілей розд. VI "Акцизний податок" ПКУ вважаються як літри, приведені до температури 15° C. Такі одиниці обліку для пального повинні використовуватися в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних/розрахунках коригування до акцизних накладних, декларації з акцизного податку.

Відповідно до ст. 233 ПКУ для перевірки повноти декларування та сплати акцизного податку платниками податку з обсягів ввезеного на митну територію України, виробленого та реалізованого на митній території України пального здійснюється автоматичне зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального (далі - зіставлення).

При зіставленні здійснюється порівняння показників із системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі - СЕА РПСЕ) з показниками Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі щодо обсягів обігу та залишків пального у розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД (крім скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану, на які встановлено однакові ставки акцизного податку, для яких обсяги обігу та залишків пального підсумовуються та зіставляються загальним підсумком), акцизних складів та розпорядників акцизних складів.

Порядок здійснення Державною податковою службою зіставлення для забезпечення перевірки повноти декларування та сплати акцизного податку платниками податку з обсягів ввезеного на митну територію України, виробленого та реалізованого на митній території України пального або спирту етилового затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 р. № 715 "Про затвердження Порядку здійснення Державною податковою службою автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового" (далі - Порядок № 715).

Згідно із п. 6 Порядку № 715 під час зіставлення допускаються розбіжності не більше ніж на 5 % обсягу обігу або залишків пального (для скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану, на які встановлено однакові ставки акцизного податку, - не більше ніж на 15 %) чи не більше ніж на 2 % об'єму відповідного резервуара.

Період здійснення зіставлення дорівнює календарному місяцю (п. 7 Порядку № 715).

Відповідно до п. 11 Порядку № 715 на підставі результатів зіставлення платники можуть відповідно до вимог Кодексу скласти та зареєструвати такі документи, необхідні для усунення розбіжностей, у:

СЕАРП та СЕ - акцизні накладні та/або розрахунки коригування, заявки на поповнення обсягу залишку пального або спирту етилового, передбачені ст. 231 ПКУ та ст. 232 ПКУ;

Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі - електронні документи для наповнення реєстрів, які формуються та надсилаються розпорядниками акцизних складів за кожним місцем розташування акцизного складу (коригуючі електронні документи), передбачені п. 230.1 ПКУ, Порядком ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі, передачі облікових даних з них електронними засобами зв'язку до контролюючих органів, затвердженим постановою КМУ від 22.11.2017 р. № 89.

Податкові органи використовують результати зіставлення під час перевірок, які проводяться відповідно до закону.

Отже, якщо за результатами зіставлення виявлено розбіжності більше ніж на 5 % обсягу обігу або залишків пального (для скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану, на які встановлено однакові ставки акцизного податку, - більше ніж на 15 %) чи більше ніж на 2 % об'єму відповідного резервуара і до проведення перевірки платником не здійснено дій для усунення таких розбіжностей, у разі виявлення у ході проведення перевірки заниження податкового зобов'язання акцизного податку, неподання відповідної звітності з акцизного податку до платника застосовується відповідальність відповідно до діючого законодавства.

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алла
17.06.21 10:44

При реєстрації день в день зіставиться а при реєстрації які згідно закону реєструються за 15 днів після дати операції ніяк не зіставляться, коли вже до них дійде!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям