Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.06.21
3349 4 Печатать

Яку відповідальність несе роботодавець за ненадання працівнику відпустки?

У Держпраці інформують, що грубим визнається порушення таких основних прав людини, які передбачені Конституцією України або самостійними законодавчими актами. Такими визнано право на оплату праці, право на відпустку, право на оплату праці не нижче мінімуму, встановленого законом, право на відпочинок.

Відпустка – це час відпочинку, який обчислюється в календарних днях і надається працівникам із збереженням місця роботи і заробітної плати.

Відповідно до статті 45 Конституції України кожен, хто працює, має право на відпочинок.

Це право забезпечується наданням оплачуваної щорічної відпустки (ч. 1 ст. 2 Закону України «Про відпустки»).

Право на відпустки у працівника зберігається й у разі його звільнення (ст. 3 Закону України «Про відпустки»).

Відповідно до ст. 74 КЗпП та ст. 2 Закону України «Про відпустки», кожний громадянин України, який працює на підприємстві, в установі, організації будь-якої форми власності, виду діяльності та галузевої належності має право на щорічну відпустку.

Це право забезпечується: гарантованим наданням відпустки певної тривалості, встановленої Законом України «Про відпустки»; збереженням на період відпустки робочого місця (посади) і заробітної плати; забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст. 24 Закону України «Про відпустки».

У ч. 5 ст. 11 Закону України «Про відпустки» зазначено вимоги щодо ненадання працівникам щорічних відпусток, зокрема, забороняється: ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд.

Грубе порушення законодавства про працю – це випадки обмеження трудових прав громадян або зневажливого до них ставлення.

Хто є правопорушником?

Це особа, на яку покладений обов’язок дотримання трудового законодавства, а саме: керівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

Тобто, грубим буде порушення таких основних прав людини, як право на відпустку, право на відпочинок та інші трудові права, які гарантовані Конституцією України, КЗпП, рядом законів та підзаконних актів.

По материалам ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ольга
17.06.21 13:44

Очень исчерпывающий ответ на вопрос!!!!

Ответить
  • Альона
17.06.21 19:02

то ж яку саме?

Ответить
  • Нестеренко
17.06.21 20:37

Так , яку відповідальність несе роботодавець за ненадання працівнику відпустки?

Ответить
  • Елена
22.06.21 16:32

Работник имеет право взять отпуск, а работодатель не может отказать. Но заставлять ходит в отпуск тоже не может, сотрудник может написать заяву о переносе отпуска и что тогда ?? Всё равно штраф?? У меня у сотрудника накопилось отпуска уже 40 дней, он каждый раз просит его перенести. Взять отпуск это его право, а не обязанность. Как мне быть ?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям