Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.06.21
1057 0 Печатать

Бізнес закликає відновити режим вільної торгівлі з Білоруссю

У червні 2021 року Білорусь запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів. До прикладу, йдеться про продукти харчування та побутові товари, сільгосптехніку, тощо.

Рішення було спричинене  тим, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України запровадила спеціальне мито щодо імпорту в Україну колісної техніки з Республіки Білорусь.

Варто зауважити, що ліцензуванню підлягає кожна партія товару. Плата за ліцензію залежить від виду продукції, вона не значна, але за інформацією бізнесу, складність полягає в тому, що її неможливо отримати, адже Білоруська сторона наразі їх просто не видає.

Дане питання є надзвичайно актуальним для ряду українських компаній, які вже постраждали від введення нових торгівельних обмежень та зазнали збитків у мільярдах доларів. Це не тільки втрата експортної виручки для України, а і втрата ринків збуту, які завойовувались та утримувались довгі роки. Так, наприклад, у 2020 році експорт України в Білорусь складав 1,3 млн дол.

Фактично, ця ситуація поставила у складне становище багатьох виробників продукції, адже чимала кількість бізнесу співпрацювала з країною-сусідом. Так, якщо ситуацію не буде виправлено, то деякі українські компанії будуть вимушений частково закривати виробництво, скорочувати робочі місця, тощо. У разі відсутності швидкої реакції з боку Українського Уряду Білоруський ринок може бути втрачений на довгі роки.

Збитків для обох країн можливо зменшити, якщо обидві сторони переглянуть свої рішення, які грубо порушують режим вільної торгівлі.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі України із закликом зробити максимум зусиль, аби відновити режим вільної торгівлі.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям