Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.06.21
2917 0 Печатать

Національний банк поступово згортатиме антикризові монетарні заходи

Відповідно до Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік Національний банк України починає поступово згортати екстрені заходи з підтримки банків, запроваджені у відповідь на коронакризу. Йдеться, зокрема, про довгострокове рефінансування та процентні свопи.

Як і передбачалося, ці механізми надали додаткову підтримку банківській системі та кредитуванню під час найтяжчого періоду кризи та на початковому етапі економічного відновлення. Проте вони втрачають актуальність в умовах повернення економіки до стійкого зростання та стабілізації функціонування фінансових ринків.

За оцінками Національного банку, банківська система України перебуває у високоліквідному стані та може вже повертатися до засад, що діяли до коронакризи. Водночас з метою мінімізації ризиків для фінансової системи та економіки, а також для ретельнішого аналізу функціонування банків у попередніх та нинішніх умовах, процес згортання антикризових заходів буде поступовим.

Так, із 01 липня 2021 року граничні строки кредитів довгострокового рефінансування скоротяться з 5 до 3 років. Також будуть обмежені обсяги аукціонів: із липня – до 5 млрд грн, із серпня – до 4 млрд грн, із вересня – до 3 млрд грн. Водночас періодичність аукціонів своп процентної ставки з 01 липня зменшиться з двох до одного разу на місяць, а гранична строковість – із 5 до 3 років.

Крім того, Національний банк змінить операційний дизайн монетарної політики. Так, із 01 липня строковість депозитних сертифікатів повернеться до докризового показника – із 7 до 14 днів. Це надасть стимули для розвитку міжбанківського кредитного ринку.

За відсутності суттєвих шоків на фінансових ринках застосування довгострокового рефінансування та процентного свопу буде припинено з 01 жовтня 2021 року. Додатково у вересні розглядатиметься доцільність зниження строковості за регулярними кредитами рефінансування.

Водночас Національний банк надалі уважно спостерігатиме за перебігом пандемії та економічною ситуацією й за необхідності відновить використання антикризових заходів підтримки банків.

"Банківська система пройшла коронакризу на відмінно. Неконвенційні заходи виконали свою роль у період кризи, водночас за нинішніх економічних умов нагальної потреби в їх подальшому використанні вже немає. Наразі виважене і вчасне згортання антикризових інструментів не матиме негативного впливу на банки й економіку. Натомість це сприятиме підвищенню спроможності Національного банку впливати на інфляційні процеси", – зазначив Голова Національного банку Кирило Шевченко.

"Наші антикризові інструменти дали змогу банкам не тільки впевнено пройти кризу, але й інвестувати в довгострокові проєкти в складні часи. Проте їх постійне використання Національним банком знижує мотивацію банків до роботи з вкладниками та негативно впливає на ринкові механізми. Ми прагнемо до подальшого розвитку міжбанківського кредитування та свопів", – підкреслив заступник Голови Національного банку Юрій Гелетій.

Довідково

У березні 2020 року для збереження фінансової стабільності та підтримки економіки Національний банк запровадив довгострокові рефінансування строком до 5 років. Станом на 17 червня 2021 року банки залучили таких кредитів на 82,1 млрд грн.

Крім того, в березні НБУ змінив строковість інструментів з регулювання ліквідності. Двотижневі депозитні сертифікати було звужено до тижневих, а граничний строк короткострокових кредитів рефінансування збільшено з 14 до 90 днів.

У липні 2020 року для пожвавлення довгострокового банківського кредитування Національний банк запровадив операції своп процентної ставки. В цілому станом на 17 червня 2021 року відбулося 19 відповідних аукціонів, на яких Національний банк уклав з банками угоди на суму 18,4 млрд грн.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям