Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.06.21
1365 0 Печатать

Коли в Україні запрацюють онлайн-суди, і чим вони будуть займатися

В Україні можуть запрацювати онлайн-суди, але це більше стосуватиметься не звичайних людей, а комерційних спорів, повідомляє «Судово-юридична газета».

В Україні досі не запрацювала Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС), однак збираються запускати онлайн-суди.

Справа у тому, що запуск таких судів відбуватиметься за кошти ЄБРР, а ЄСІТС потребує бюджетних вливань. Нагадаємо, раніше ЄБРР допоміг Укрпошті, якій знадобилися гроші в розмірі 1,3 мільярди гривень на купівлю автомобілів.

Отже, як раніше писала «Судово-юридична газета», навесні 2021 року Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) вирішив розпочати в Україні проект зі створення системи онлайн-судів. В якості обґрунтування цієї ідеї ЄБРР зазначає, що 49% компаній у Києві повідомили під час опитування, що суди є основною або дуже серйозною перешкодою для їх діяльності.

Такі онлайн-суди створюються поки в рамках допомоги бізнесу.

«Судово-юридична газета» також публікувала детальний аналіз з прикладами, як такі онлайн-суди працюють у світі.

Зокрема, Суд дрібних тяжб і Служба судів і трибуналів Її Величності у Великобританії (Small Claims Court and the HMTCS (Her Majesty's Courts and Tribunals Service) initiative in the UK); CRT (Civil Resolution Tribunal) у Британській Колумбії, Канада; Онлайн-реєстр і онлайн-суд NWS (New South Wales) в Австралії; Система E-File system Естонії, Smart Courts в Китаї; eLitigation в Сінгапурі.

В Україні ж, за твердженням ЄБРР, буде власний унікальний проект.

«У багатьох випадках малим та середнім підприємствам (МСП) важко ефективно захищати свої права та інтереси. Згідно з опитуванням, опублікованим у звіті ЄБРР про перехід 2019-2020, 17% МСП вважають суди «основною» або «дуже серйозною» перешкодою для їх діяльності. Витрати, пов'язані з судовим розглядом, є одними з найбільших бар'єрів для МСП.

Впровадження онлайн-судів у розвинених економіках, таких як Канада, Велика Британія чи Сполучені Штати Америки, дало вражаючі результати, як показує нещодавнє дослідження.

Онлайн-суди передбачають, що процедура вирішення спорів проводиться дистанційно, починаючи від подання позову і закінчуючи винесенням рішення. Ці суди доступні безпосередньо учасникам судового процесу та їх представникам, а також доповнені послугами та інструментами для полегшення доступу до правосуддя та участі в судовому процесі.

З метою покращення доступу до правосуддя МСП, для пілотного проекту було обрано категорію справ саме невеликої вартості (від 5 000 до 10 000 євро). У випадку позовних вимог невеликої вартості непропорційні судові витрати та затримки у розгляді спору є несправедливими перешкодами, які можуть бути усунуті онлайн-судами. За даними Світового банку, вартість вирішення комерційного спору через місцевий суд першої інстанції в Сербії становить в середньому 39,6% вартості позову, тоді як в Україні ця цифра становить 46,3%, а в Киргизькій Республіці – 47%», — зазначили у ЄБРР.

Розпочати у Банку вирішили з комплексної оцінку показників та стандартів діяльності судів на основі найкращих міжнародних, європейських та національних практик господарських судів. І тут активно допомагати ЄБРР взялася Вища рада правосуддя.

Відповідно, другий етап буде присвячений розробці концепції та плану розвитку онлайн-судів в Україні.

Нещодавно ЄБРР провів презентацію проекту онлайн-судів та представив команду, яка буде над ним працювати. Про це повідомили учасники презентації – народні депутати Сергій Іонушас та Роман Бабій.

«Проект буде присвячений, насамперед, комерційним спорам та спорам, в основі яких позови вартістю до €10,000.

Всі ми добре знайомі з українською судовою реальністю, в якій суди перевантажені позовами, а позивачі скаржаться на тривалість судових слухань та високу вартість судових витрат. За даними опитування, результати якого ЄБРР оприлюднила на зустрічі, майже для половини опитаних київських компаній суди є основною або дуже суттєвою перешкодою для їхньої діяльності. В той же час у деяких іноземних юрисдикціях справи щодо позовів з невеликою вартістю зазвичай розглядаються взагалі без судових слухань.

ЄБРР пропонує пом'якшити цю ситуацію в Україні за рахунок створення онлайн-судів. Команда, що задіяна в проекті, складається з представників ЄБРР, українських фахівців, що мають правовий та ІТ досвід, консультантів з міжнародного права та членів Міжнародної Експертної Ради БІМПП.

На розробку концепції розвитку онлайн-судів заплановано витратити 7 місяців часу, на формування плану її реалізації та формулювання ТЗ з технічними характеристиками – по 3 місяці відповідно. Протягом всього проекту його учасники будуть активно популяризувати в Україні саму ідею створення онлайн-судів для позовів невеликої вартості.

Під час роботи над проектом команда планує також впорядкувати та спростити процедуру розгляду таких позовів за допомогою кількох методів:

- спростити судові слухання;

- уніфікувати судові практики;

- запровадити попередній етап медіації або перемовин;

- створити зразки, рекомендації та інші інструменти для сприяння судовому процесу тощо.

Проект реалізується ЄБРР у партнерстві з міжнародними та національними експертами та фінансується з міжнародного мультидонорського рахунку. Для хронічно недофінансованої української судової системи - не останній аргумент на користь проекту», - зазначив Роман Бабій.

«Максимально вітаю цю дуже цікаву ініціативу з боку ЄБРР. Нашій країні дуже потрібні такі надійні партнери, які готові підтримати нас на цьому шляху та поділитися своїм досвідом у цій сфері. Підходи, на яких ґрунтується цей проект, цілком співпадають з нашим баченням подальшого технологічного розвитку системи судочинства України. Проект з’явився дуже вчасно і може стати прекрасним доповненням до вже започаткованих в Україні ініціатив та кроків», – підкреслив голова Комісії з питань правової реформи Сергій Іонушас.

Теги:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям