Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.06.21
1225 0 Печатать

Відкриття ринку землі: Мін’юст має вирішити питання щодо довірчої власності та вартості витягів із ДРРП

1 липня 2021 року в Україні відкривається ринок землі, у зв’язку з чим при посвідченні угоди про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення нотаріуси будуть здійснювати перевірку набувачів, зокрема обмеження щодо загальної площі землі, яку вправі набувати у власність одна особа.

Один із етапів перевірки набувача – визначення загальної площі с/г земельних ділянок у його власності. Встановлено обов’язок нотаріуса проводити у ДРРП пошук зареєстрованих прав власності на с/г земельні ділянки набувача (власника); особи, з якою набувач (власник) перебуває (перебував) у шлюбі; юридичної особи приватного права, учасником (членом, акціонером) або кінцевим бенефіціарним власником якої є набувач (власник).

Незалежно від обсягу отриманої інформації, адміністративний збір справляється за одну надану послугу у сфері держреєстрації прав.

В той же час, пунктом 9 Порядку доступу до ДРРП встановлено, що у разі обрання особою варіанта отримання інформації з ДРРП в цілому щодо суб’єкта речового права/обтяження адміністративний збір справляється в установленому законом розмірі з розрахунку за кожні 25 сторінок інформації.

Це суперечить частині сьомій статті 34 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

За такої ситуації вартість виконання однієї перевірки (інформаційної довідки) з ДРРП у порядку пошуку речових прав та обтяжень за суб’єктом (наприклад, с/г підприємством, банком, місцевій раді) може сягати кількох тисяч гривень, що призведе до здорожчання нотаріального посвідчення правочину та, відповідно,  негативної  реакції з боку фізичних та юридичних осіб. 

З метою належної реалізації земельної реформи та захисту прав громадян Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства юстиції України з проханням ініціювати внесення змін до Порядку доступу до ДРРП, а саме: виключити абзац другий пункту 9, або викласти його в редакції, яка б не поширювалась на отримання інформації нотаріусами (під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва).

Окрім того, існує ще одне проблемне питання.

Згідно із ч. 2 ст. 130 Земельного кодексу, загальна площа земельних ділянок с/г призначення у власності громадянина України не може перевищувати 10 тис. га, а у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок с/г призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 тис. га.

Частинами 2 та 3 ст. 5971 Цивільного кодексу визначено, що право довірчої власності як спосіб забезпечення виконання зобов’язань є різновидом права власності на майно, за яким кредитор, який отримав майно у довірчу власність (довірчий власник), не має права самостійно відчужувати таке майно, крім як для звернення стягнення на нього, а також викупу його для суспільних потреб. З моменту встановлення довірчої власності право власності особи, яка передала своє майно у довірчу власність, припиняється.

У зв’язку з цим НПУ просить Мін’юст надати роз’яснення:

– чи враховуються землі с/г призначення, які належать довірчому власнику на праві довірчої власності, при визначенні загальної площі земельних ділянок набувача;

– чи буде реалізовано можливість перевірки наявності таких земельних ділянок у власності довірчого власника засобами Державного земельного кадастру.

Додатково НПУ наголошує: відсутність можливості враховувати с/г землі, які належать довірчому власнику на праві довірчої власності, при визначенні загальної площі земельних ділянок набувача, призведе до того, що такі земельні ділянки в період дії договору про встановлення довірчої власності вибувають з підрахунку, що може бути використано в неправомірних цілях.

НПУ спрямовує усі зусилля на забезпечення безспірності вчинення нотаріусами нотаріальних дій з метою дотримання законних прав та інтересів фізичних та юридичних осіб в умовах відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення і сподівається на розуміння та співпрацю в реалізації державної політики  у сфері земельних відносин.

По материалам Нотаріальна палата України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям