Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.07.21
7783 1 Печатать

Мінфін готується впроваджувати електронні перевірки (е-аудит)

На сайті Мінфіну оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит)».

На думку авторів законопроекту, його прийняття сприятиме покращенню якості та результативності податкового контролю, вдосконаленню ризик-орієнтованих підходів на доперевірочному та перевірочному етапах, зменшенню особистих контактів між платником податків та контролюючим органом.

Проектом акта пропонується внести зміни до ПКУ в частині обов’язку платників податків подавати до органів ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік у вигляді стандартного аудиторського файла (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Водночас такий обов’язок виникає у великих платників податків з 01.01.2025 р., а у платників, визначених статтею 180 ПКУ, – з 01.01.2027 р.

Також проектом акта пропонується встановити відповідальність платників податків за порушення порядку подання стандартного аудиторського файлу SAF-T.

До того ж, проектом акта пропонується внести зміни до Закону України від 16.07.1999 р. № 996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині доповнення чинної норми щодо забезпечення ведення підприємствами регістрів бухгалтерського обліку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Зауваження і пропозиції стосовно змісту проекту закону просимо надавати у письмовій та електронній формі за наступними адресами: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: chayun@minfin.gov.ua;

Державна податкова служба України, 04119, м. Київ, Львівська пл., 8, e-mail: okorostyliova@tax.gov.ua.

Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@dkrp.gov.ua.

Додаткові матеріали:

Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит)»

По материалам Міністерство фінансів України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ЗлюкаБух
12.07.21 12:31

А если я по старинке веду, в "паперовій" формі, то как мне подавать в виде SАF-T из моей бумажной системы учета?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям