Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.07.21
948 0 Печатать

Як уберегти себе від ризиків при виїзді за кордон на роботу

Держпраці нагадує про можливі ризики при виїзді за кордон на роботу та про те, як себе уберегти від них.

Нажаль, Україна досі залишається країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. За даними Міжнародної організації з міграції за період з 1991 року від торгівлі людьми постраждали близько 160 тис. осіб. Тому при підготовці до виїзду за кордон слід потурбуватися про власну безпеку та пам’ятати про деякі важливі аспекти.

Перш за все слід переконатися, що працевлаштування за кордоном має бути офіційним, так як працюючи нелегально, Ви не тільки порушуєте закон, а й наражаєте себе на небезпеку, зокрема потрапити в трудову експлуатацію.

Для законного працевлаштування за кордоном, як найменше, необхідно мати дозвіл на роботу, відповідну візу та трудовий договір (контракт), укладений у письмовій формі. Уважно читайте трудовий договір (контракт) та підписуйте документи, складені зрозумілою для Вас мовою.

Звертаємо увагу, що надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном мають право лише ті суб’єкти господарювання (юридичні особи або фізичні особи – підприємці), які отримали на законних підставах ліцензію на право здійснення такої діяльності.

Тому рекомендуємо з’ясувати, чи має суб’єкт господарювання, що займається Вашим працевлаштуванням, відповідну ліцензію. Для цього Ви можете зателефонувати до Державної служби зайнятості України або перевірити відповідний Перелiк суб’єктів господарювання, якi отримали лiцензiю на працевлаштування за кордоном на веб-сторінці зазначеної служби.

Такі суб’єкти господарювання працевлаштовують українських громадян на роботу за кордоном відповідно до заявок іноземного роботодавця щодо вільних робочих місць (вакансій) і лише в межах укладених іноземними суб’єктами господарювання зовнішньоекономічних договорів (контрактів) про надання посередницьких послуг у сфері працевлаштування та несуть відповідальність згідно із законодавством за погіршення умов трудового договору, укладеного між особою та іноземним роботодавцем.

Слід зазначити, що надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном здійснюється після укладення договору про надання послуг між особою та суб’єктом господарювання. Суб’єкт господарювання не має права отримувати від осіб, яким надані такі послуги, плату до підписання акта виконаних робіт.

Суб’єкт господарювання, який надає послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, зобов’язаний сприяти громадянам, яким надано такі послуги, у вирішенні питань правового і соціального захисту.

Громадяни у період трудової діяльності за кордоном мають право брати участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні, зокрема пенсійному, відповідно до законодавства України, що дає їм право на соціальний захист у разі настання відповідних страхових випадків.

Завжди ретельно вивчайте будь-яку пропозицію працевлаштування, навіть якщо Ви довіряєте тому, хто її пропонує!

Наголошуємо, якщо ви постраждали або вам стало відомо про скоєння такого злочину, зверніться за консультацією про можливості отримання допомоги на національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

Для того, щоб отримати більше інформації про проблему торгівлі людьми, а також контакти організацій, які працюють у напрямку протидії торгівлі людьми, відвідайте сайті: stoptrafficking.org

Більш детальну інформацію про правила безпечного працевлаштування за кордоном ви можете отримати на сайті 527.org.ua

По материалам ГУ Держпраці у Вінницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям