Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.07.21
2687 0 Печатать

ДПС перевіряє платників податків, які порушують граничні строки ЗЕД-розрахунків

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України від 21.06.2018 р. № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (набув чинності з 07.02.2019 р., далі - Закон № 2473) Нацбанк має право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Відповідно до п. 21 розділу II Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого Постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5, граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 365 календарних днів.

Таким чином в порівнянні з граничними строками розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, які були встановлені статтями 1 та 2 Закону України від 23.09.1994 р. № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» в редакції, яка діяла до 07.02.2019 р. (180 днів), граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів збільшені у 2 рази.

Проте, незважаючи те це, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності продовжують порушувати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Відповідно до постанови КМУ від 03.02.2021 р. № 89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» (набрала чинності з 09.02.2021 р.) скорочено строк дії обмежень, встановлених пунктом 522 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок, та дозволено проведення окремих видів перевірок юридичних осіб, зокрема і документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

У зв’язку з цим, Головним управлінням ДПС у Черкаській області проведено 14 перевірок платників податків з питання дотримання валютного законодавства, за якими донараховано пеню за порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів на загальну суму 6,4 млн грн, з якої:

- узгоджено 298,9 тис. грн по 9 платниках податків та надійшло до бюджету 269,7 тис. гривень;

- оскаржуються донарахування в сумі 189,4 тис. грн по 1 платнику податків;

- перебувають донарахування в стадії узгодження в сумі 5,9 млн грн по 4 платниках податків.

Робота по проведенню перевірок платників податків, які порушують граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів продовжується.

По материалам ГУ ДПС у Черкаській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям