Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.07.21
1812 5 Печатать

У 92% перевірених роботодавців виявлено неформальних працівників

За перші два тижні інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин було розпочато 762 інспекційних відвідування та виявлено 2097 працівника, допущених до роботи без трудових договорів.

Під час проведення перевірок із 537 працівниками були укладені трудові договори.

Тепер ці люди офіційно працевлаштовані та мають можливість скористатись своїми соціально-трудовими правами, зокрема правом на лікарняні, відпустку та безпечні умови праці.

“З початку компанії неформальні працівники були виявлені у 92% роботодавців. Наразі середня кількість незадекларованих працівників становить 4 особи на одного перевіреного роботодавця. Це засвідчує ефективність ризикоорієнтованого підходу, що передбачає проведення перевірок тільки у тих компаніях, які мають ознаки найбільших ризиків  використовування  незадекларованої праці. Наша мета - захистити працівників та забезпечити належне дотримання їх соціально-трудових прав”,- прокоментувала заступниця Міністра економіки України Світлана Глущенко 

Так, найбільше незадекларованих працівників виявлено у Запорізькій (258), Вінницькій (219) та Черкаській (161) областях. 

Зокрема, під час виїзду на місце вирощування сільськогосподарських культур у селі Орлянському Запорізької області інспектори Держпраці  виявили 146 неофіційних працівників, які виконували польові роботи, а у Черкаській області на полях Лисянського району -108 осіб, які збирали полуницю. Крім того, у Вінницькій області на одному з агропідприємств виявлено 50 осіб, в тому числі і неповнолітні, які займаються збором малини. Наразі вирішуються питання щодо притягнення цих роботодавців до адміністративної та фінансової відповідальності. 

Нагадаємо, що з 1 липня у співпраці з ДПС України розпочалися інспекції Держпраці з метою виявлення роботодавців, що використовують незадекларовану працю, та стимулювання їх до переходу до формальних трудових відносин.

Заходи відбуватимуться відповідно до Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Дізнайтеся більше про незадекларовану працю за посиланням.

По материалам Мінекономіки

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ирина
16.07.21 11:34

если 92% работодателя не офрмляют, значит что-то не так с Законами и налогами!!! Если ДПС поставили цель уничтожить мелкий бизнес, расчистив поле для монополистов, тогда ДПС обслуживает ТНК, а не как простой народ

Ответить
  • *
16.07.21 14:31

Ирина, а не так вот что:
1. Неадекватный времени и, в большинстве пунктов, противоречащий капиталистической системе совковый КЗоТ.
2. Фактический запрет на аутсорсинг,  во всех цивилизованных экономиках считающийся обычным и необходимым.
3. Гонение на ГПХ.
4. Слишком обложенный макулатурой кадровый учет с неадекватными штрафами.
5. И, наконец, в отличие от развитых стран, обязанность по налогообложению дохода возложена на работодателя, а не на само физическое лицо.

Ответить
  • 1234
16.07.21 12:38

Ну справедливости ради- 92% ПРОВЕРЕНЫХ. А проверяют рисковых)))

Ответить
  • *
16.07.21 14:53

1234, а "рисковые" - это кто? Если мы идем в Европу как нам тут заливают, то меня не должно парить, какие налоги платит работник со своего дохода. Я плачу деньги за работу, а декларирует свои доходы и платит с них все, что надо, потом каждый сам. Такая система работает во многих странах. 
И никто не боится платить зарплату открыто. Так даже удобнее. 
А что у нас? Каждый работник готов работать конкретно только за сумму, которую он получит в свое распоряжение. Эфемерные НДФЛ, ЕСВ и проч. тонкости не интересуют непосвященных в принципе. Это по факту издержки работодателя. 
И еще. Если мне надо собрать клубнику (а именно на сезонных работах чаще всего нарушают закон, но не здравый смысл), сезон сбора - месяц, мне дороже выйдет все это (от кадровой макулатуры до отчетов по налогам) администрировать, чем я эту клубнику продам. ГПХ налоговикам не нравится. А в штат..... еще и если попадется какая-нить "особая категория" с дополнительными гарантиями, то вообще держись. У же и клубнику перепашешь, а все никак уволить не получится))))))

Ответить
  • Валентин
16.07.21 14:16

Працівники - неформали? 
Може неоформелені працівники?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям