Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.07.21
5375 8 Печатать

Рада планує врегулювати працю домашніх працівників

З метою врегулювання питання зайнятості та офіційного працевлаштування домашніх працівників, народними депутатами розроблено проєкт Закону "Про ввнесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників" (реєстр. № 5695).   

Проєктом акта передбачено доповнення КЗпП новою главою ХІ-А, яким буде регулюватися праця домашніх працівників. 

Так, законопроэктом пропонується визначити, що домашня праця – це робота, яка виконується на умовах трудового договору (контракту) з метою  обслуговування домогосподарства. При цьому, не вважається домашньою працею робота з обслуговування домогосподарства, яка здійснюється особою нерегулярно, але не більше 40 годин на місяць. Не допускається прийняття на роботу домашніми працівниками осіб, молодше 16 років.

Передбачено, що з домашніми працівниками укладається трудовий договір (контракт) у письмовій формі. Домашній працівник допускається до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення ДПС про укладання такого договору. 

Враховуючи особливості виконання трудових обов’язків, що зазвичай здійснюються безпосередньо на території житла роботодавця, проєктом акта передбачено надання додаткових прав та гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві, передбачається можливість закріплення в трудовому договорі з домашнім працівником надання йому житла, вводиться гарантія щодо заборони роботодавцю самостійно проводити відрахування із заробітної плати в рахунок плати за користування таким житлом. Окремо передбачено законодавчу гарантію домашньому працівникові щодо необхідності забезпечення поваги до його честі, гідності та недоторканності особистого життя. При цьому роботодавцю надано гарантію щодо заборони для домашнього працівника розголошувати конфіденційну інформацію, яка стала відома домашньому працівнику і зв’язку з виконанням ним своїх трудових обов’язків та проживанням у домашньому господарстві.

З урахуванням специфіки праці домашніх працівників, проєктом акта окремо врегульовано робочий час та час відпочинку домашніх працівників: передбачено альтернативні варіанти вибору системи обліку робочого часу, закріплено гарантії щодо використання праці домашніх працівників при надурочних роботах, передбачено гарантії домашніх працівників при залученні до чергування та при супроводженні членів домашнього господарства на їх відпочинку.

З огляду на особливості використання праці домашніх працівників, пов’язані з безпосереднім обслуговуванням домашнього господарства, майна членів домашнього господарства, довірчий характер відносин між домашнім працівником та роботодавцем, ізольованість місця роботи домашнього працівника, проєктом акта передбачено введення додаткових підстав для припинення трудового договору з домашнім працівником, зокрема, введено розумну диференціацію для роботодавця і працівника про терміни попередження припинення трудового договору, передбачено випадки припинення трудового договору в разі смерті однієї із сторін трудових правовідносин, закріплено випадки надання можливості кожній стороні негайно розірвати трудовий договір у випадках, що завдали чи могли завдати їй певної шкоди.

У більшості випадків домашня праця здійснюється безпосередньо в житловому приміщенні роботодавця, недоторканність якого захищена Конституцією України. З метою забезпечення трудових прав домашніх працівників при здійсненні своїх повноважень інспекцією праці, законопроєктом передбачено введення обов’язку фізичної особи, яка використовує найману працю, на запит Держпраці надавати інформацію щодо виконання іншими фізичними особами робіт, пов’язаних з обслуговуванням домашнього господарства.

Крім цього, проєктом акта пропонується звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ та передбачити добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. ЄСВ для осіб, які є домашніми працівниками і беруть добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, встановлюється у розмірі 22 % до суми нарахованої зарплати  Застрахованим особам, які працюють домашніми працівниками, виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності, починаючи з першого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юлия
22.07.21 09:25

прикольно :)

Ответить
  • Анна
22.07.21 11:13

Что за бред... Зачем они принимают то, что на практике работать не будет? Лишь бы продемонстрировать бурную деятельность. 

Ответить
  • Екатерина
22.07.21 11:45

кокой бред. господи что за идиоты

Ответить
  • Антонина
22.07.21 13:08

Врегулювати? Точно? Или лапки туда засунуть, где бы еще содрать

Ответить
  • Надежда
22.07.21 15:34

Надо будет с мужем трудовой договор заключить...

Ответить
  • Бух
22.07.21 16:58

Мати рідна... Хіба ж ті працівники не є звичайнісінькими платниками податку, що їх вшанувати окремим законом? Не простіше виконувати  контрольну роботу та поспитати домашніх працівників, якого лиха вони не зареєстровані ФОПами і 5% не платять?
Домашні працівники, невже ж і 5% - то такий тягар, що треба ховатися?

Ответить
  • Светлана
23.07.21 13:07

ИДИОТЫ!

Ответить
  • Наталья
25.07.21 12:49

То есть, если ребенок убрал в своей комнате, то это уже привлечение несовершеннолетнего к работе домашнего работника и будет штрафоваться

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям